OPĆINA NEDELIŠĆE

MACINEC Mladen Podvezanec: Koja je tajna dobrog graha?

Na proslavi dana Macinca sreli smo poznato lice - Mladena Podvezanca iz Pretetinca, koji je za proslavu spremio posebno varivo od graha

Na proslavi dana Macinca, 17. kolovoza, sreli smo poznato lice – Mladena Podvezanca iz Pretetinca, umirovljenog vojnog policajca koji u slobodno vrijeme kuha za “gladne mase” na raznim manifestacijama i natjecanjima. 

Nahranio cijelo Međimurje

Ovaj samouki kuhar iz Pretetinca spremao je grah, bograč, gulaš, fiš, pohanu ribu i ribu na rašljama po cijelom Međimurju, a danas to radi samo kada ga zamole prijatelji, susjedi i poznanici s područja Općine Nedelišće. Kaže da je najveći kotao graha koji je skuhao imao čak 1100 porcija, a bilo je to na Mesapu.

Recept nije tajna, no treba ispravno spojiti sastojke

Na naše pitanje kako uspijeva napraviti dobro varivo s obzirom na količinu, Mladen kaže:

“Normativi su u mojoj glavi, znam kako recept pripremiti po traženom broju porcija. No moj recept nije tajna. Sada, kada više ne kuham toliko, rado ga dajem ako me ljudi zatraže, ali nitko ne može spojiti sastojke tako kako ja znam. Nema tu tajne, potrebna je dobra volja, ljubav prema kuhanju i začini”.

Varivo od graha, koje je spremao za dan Macinca, bilo je vrhunsko i pojelo se brzinom munje, a u podjeli porcija su mu pomogle članice i članovi Udruge Maxenca. 

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije