predivne su

DONJI VIDOVEC Surfrinije Verice Kuzmić privlače svačije poglede

Gotovo petnaest godina balkon Kuzmićevih u Ulici Nikole Tesle u Donjem Vidovcu plijeni pažnju mještana i prolaznika. Zaslužna za to je Verica Kuzmić koja svake godine pažljivo bira datum kada će u nabavu novih cvjetnih sadnica

– Obično u nabavu odlazimo polovicom travnja kod OPG-a Mraz u Dubovicu i tamo kupujemo zdrave sadnice. Biram svake godine druge boje i kombiniram ih po svom nekom nahođenju, ali one boje ciklame su mi ipak omiljene, kaže nam Verica.


Jako su žedne


A da bi sadnice postali bogati veliki cvjetni grmovi, potrebno je puno brige i pažnje. Za uzgoj surfrinija je važna i zemlja i položaj, ali i dohrana.


– Obavezno kupujemo i posebnu zemlju u koju se sade baš surfrinije, kao i gnojivo koje dodajem prstohvat u svaku kantu vode kojom ih zalijevam. Ova sunčana strana na balkonu im odgovora, no žedne su i vole vodu pa samo za ove na balkonima potrošim svaki dan i do 40 litara vode, opisuje Verica brigu o cvijeću.
Kaže nam da je jako važno i da su sadnice zdrave.


– Upravo je to razlog zašto kupujemo uvijek na provjerenom mjestu. Ako je sadnica bolesna, neće se razviti ni lijepi cvjetovi, dodaje.


Ljubav od malena


Prisjeća se Verica i da je cvijeće voljela oduvijek, no samostalno se upustila u avanturu uzgoja tek po udaji.
– U svom dvorištu sam tada počela uzgajati sve domaće vrste koje su se mogle vidjeti u gotovo svakom obiteljskom cvjetnjaku. Vodenike, pešige, lepi dečki, hortenzije, sve je to bilo i još uvijek jest i kod mene u dvoru, kaže.


Iako cvijeće traži puno brige, ali i slobodnog vremena, Verica o svom hobiju kaže da ga radi s ljubavlju što se vidi i po raskošnim cvjetnim grmovima na balkonima obiteljske kuće, a kad zatreba, u pomoć uskaču i ostali ukućani. 

*Preuzeto iz Lista Međimurje br. 3616

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije