NAPRAVIO I ZMAJA

OD ŽELJEZA DO DRVETA Ladislav Blagus iz Hodošana stvara umjetnost iz prirode

Šetnja šumom za Ladislava Blagusa iz Hodošana nikad nije samo šetnja

Ona je istraživanje, primjećivanje i razmišljanje kako nešto što mu priroda nudi pretvoriti u umjetničko djelo.

Cijeli radni vijek Ladislav je proveo kak željezni majstor, i to vrhunski kažu svi koji ga znaju, te je zbog posla proputovao cijeli svijet.

– Berlin, Hamburg, Roterdam, Capetown, Australija, ma južnu polutku sam prošao cijelu. Ali, doma je ipak najljepše pa sam zato i doma imao svoju radionice u koju su sa svojim poljoprivrednim vozilima i priključcima dolazili iz cijelog Međimurja, opisuje Laci, kako ga od milja sumještani i obitelj zovu.

Izumitelj

Da mu alat u ruci nije stran pojam, dokazuje i Lacijeva umješnost izrade brojnih pomagala za rad, ali i konkretnih strojeva.

– Kad radite, padne vam i svašta na pamet. Izumio sam nekoliko patenata, a jedan od onih na koji sam najviše ponosan je stroj za automatsko branje i usisavanje jabuka ili lješnjaka koji je ujedno služio i protiv mraza. Naime, ima ložište u koji dodajemo malč s tla i od kojeg se sagorijevanjem proizvodi topli zrak. Bilo je tu i raznih sjekača za granje, pomagala za branje zelja, nabraja.

Put do ribnjaka, put do mašte

Mislio je Laci, bit će u mirovini manje posla, no izgleda da nije tako. Unazad nekoliko godina, željezo je zamijenio drvom, materijalom koji je pogodniji za kojekakva umjetnička djela.

– Imam ribnjak u Zelengaju u Hodošanu za koji i danas imam velike planove, ali to najviše ovisi o zdravlju. No, taj moj mali dio raja posjećujem redovito, a na putu nailazim na puno ideja. Tako sam stigao i do svog zmaja. Uočio sam na tlu jednu granu zmijolikog oblika i pomislio – pa ovo bi mogao biti zmaj, kaže Laci.

I zmaj je i bio. Nešto malo više od dva tjedna marljivo je Ladislav obrađivao pronađenu granu, izvukao jednu glavu, a tada pomislio – mogao bih izvući još jednu te sada obiteljsko dvorište krasi i dvoglavi zmaj.

– Djeca su oduševljena njime, a ja tražim već novu zanimaciju. Želja mi je urediti moj ribnjak i tamo napraviti rajski vrt koji će imati na ulazu Adama i Evu, zmiju koja silazi s drveta, a zasadio bih i sve vrste cvijeća kao i drveća. No, o tome ćemo još malo samo razmišljati, rekao nam je Ladislav za kraj, a mi se već veselimo novim djelima i inovacijama.

*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3616

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije