čuvar tradicije

POVRATAK U PROŠLOST Rudolf Stančin iz Preloga izrađuje kola, dravske čamce, kukuružnjake i starinske kućice

Preložanin Rudolf Stančin pravi je dokaz kako umirovljenički dani mogu biti izrazito zanimljivi i produktivni

Vitalni 77-godišnjak već se gotovo petnaestak godina bavi izradom različitih predmeta poput čamaca, kućica, dravskih mlinova, kukuružnjaka, splavi, plugova, kola i drugih rukotvorina koje evociraju prošla vremena. Na taj način čuva uspomenu na tradiciju i nekadašnji način života.

Radovi na Rokovom u Draškovcu

Ono što njegov rad čini posebnim jest to što koristi otpadni materijal, čime doprinosi reciklaži i zaštiti okoliša. Njegove rukotvorine su impresivne, u njih je uloženo puno truda, a posebno se ponosi izradom pontonskog mosta.

Za taj projekt, inspiriran mostom iz 60-ih godina prošlog stoljeća, na kojem je radio njegov otac, tesar, bilo je potrebno čak četiri mjeseca zbog zahtjevnog procesa savijanja drveta.

Svoje radove će Rudolf Stančin izložiti povodom Rokova u Draškovcu koje počinje sutra, te ćete njegove rukotvorine moći razgledati sve do kraja manifestacije.

Nakon toga će sudjelovati i na Festivalu vrućih balona koji se krajem kolovoza održava na preloškoj Marini.

Vjerna replika kola i dravskih čoni

Nadaleko poznat po svojem umijeću i rukotvorinama, gospodin Stančin je i za ovu priliku pripremio mnoštvo šarenih balona obojanih u šarene boje. Posebno za Rokovo je izradio nekoliko većih balona koji sigurno nikog neće ostaviti ravnodušnim.

-Boja je još svježa, kaže. Netom sam ih obojao, a posebno za Rokovo ću ih napraviti još nekoliko. – kaže nam i pokazuje još punu kutiju manjih balona koji čekaju svoj red na bojanje. – Ima ih stotinjak, unuke će mi malo pomoći u bojanju. – dodaje sa smiješkom.

Za svoj rad godišnje potroši oko tri tisuće čačkalica, a novost u njegovim radovima su kola – vjerna replika pravih starinskih, te čamci nekadašnjeg, specifičnog oblika.

– To su nekadašnji dravski čoni s posebnim veslima koja imaju rašlje na kraju. Dravsko dno je šljunkovito i tako se bilo lakše iskopati iz dna, posebno ako su čamci zaglavili. – objašnjava nam.

Rudolf Stančin svoje radove izrađuje iznimno brižljivo, pedantno do najsitnijeg detalja u hladu drveta i društvu kućnih ljubimaca.

Posebno nas je iznenadilo prekrasno jezerce s raznim ribicama, a uz dravske šarane našlo se i nekoliko jedinstvenih koi šarana, što i ne čudi budući da se gotov čitav život bavi ribolovom što je prenio i na svoju unuku, Antoniju koja u ribolovu postiže sjajne rezultate.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije