za prste polizati

FOTO Udruga žena ‘Trnovečko srce’ sprema najbolju makovnjaču – evo recepta!

Udruga žena „Trnovečko srce“ Trnovec sprema sigurno najbolju makovnjaču u Hrvatskoj, nazivaju je "prosta trnovečka makovnjača"

 Jučer su u Pušćinama zajedno sa Udrugom žena Pušćine prezentirale svoj poznati recept. Svoju makovnjaču, drugačiju od drugih, trnovečke žene peku već dva stoljeća. To je jedinstvena slastica, tijesta tankog poput najfinijeg papira., a razvlači ga više žena. Vučeno je kao za savijaču, umiješeno samo od pšeničnog brašna, jaja, ulja i soli. Koliko je puta makovnjača savijena, teško je prebrojati, ali svaki se sloj savršeno ocrtava, unatoč bogatom i sočnom nadjevu. Sjedinjeni su mljeveni mak, kiselo vrhnje, maslac i šećer. Prosta trnovečka makovnjača peče se inače u keramičkom protvanu.

Sve članice udruge udružile su snage i izradile nekoliko protvana makovnjače koju su i degustirale. Osim toga udruge su predstavile i svoje ciljeve i polja djelovanja svojih aktivnosti. Druženje udruga nastavilo se i nakon izrade makovnjače.


Za tijesto:


600 g glatkog brašna


5 žlica ulja


prstohvat soli


mlake vode po potrebi

Za nadjev:


500 g mljevenog maka


250 g šećera


400 ml mlijeka


400 ml kiselog vrhnja


50 g maslaca


100 g margarina

Za posipanje:


50 ml vrhnja


šećer u prahu

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije