ribice na pladnju

HRSKAVE I SOČNE Donosimo recept za papaline Sportsko ribolovnog društva Smuđ iz Goričana

Stalni sudionici i kuhari na svim manifestacijama u Goričanu su i članovi Sportsko ribolovnog društva Smuđ iz Goričana

Ova velika ribička obitelj broji gotovo dvije stotine članova, a posebno se ponose natjecateljskim ekipama kadeta, seniora i seniorki, veterana i feeder ekipa.


Na nedavno održanoj manifestaciji na goričanskoj Šuderici sreli smo članove Smuđa Mirka Vlaheka, Anđelka Baksu, Ivana Mikeca i Nikolu Grgana zasukanih rukava, no ovoj put bez ribičkih štapova, ispred velikih pladnjeva na kojima su se pekle ribice.


Natjecateljski rezultati na zavidnoj razini

– Osim na svim natjecanjima, aktivni smo i u poribljavanju jezera, rijeke Mure, prihranjujemo redovito riblji fond, brinemo o okolišu te provodimo edukaciju mladih i o ekološkim temama, ali i o ribolovu. Srećom, s pomlatkom nemamo problema jer u društvu djeluje tridesetak entuzijastičnih kadeta, a posebno se ponosimo i ženskom seniorskom te juniorskom ekipom koje su postale državne prvakinje na 66. završnici kupa HŠRS-a, rekao je Mirko Vlahek.


Za natjecanja se puno radi, trenira i priprema, a kao što su naši sugovornici spomenuli, entuzijazma u društvu ne nedostaje.


– Velika smo obitelj, podupiremo jedni druge, učimo jedni od drugih pa čak i plačemo zajedno i od sreće i od tuge kada treba. Možda je to jedan od razloga uspješnosti naših natjecanja, ali i brojnog pomlatka, kažu ribiči.
Iskustvom do rezultata i na vodi i pri kotlu.


Ipak, složili su se da je najljepše kada uz dobre rezultate nahrane i gladne oko sebe, a još je ljepše kada onima mlađima prenesu kulinarske tajne pripreme ribe.


– Nije nam strano kuhanje ni gulaša, bograča ili nekih ostalih jela, no ribe su ipak naša specijalnost, kaže Vlahek te dodaje da ne pripremaju samo riječnu ribu, već i morsku.


– Bitno je ljudima približiti riblja jela kao i način pripreme. Što se tiče ribe iz Mure, najbolja je mrena, no mora biti barem od tri kilograma. Nju je najbolje peći u komadu, dok je šaran najbolji u rašljama ili pečen na potkove, pojasnila nam je ribička ekipa koju smo mi zatekli pri pečenju ribica.


– Danas pripremamo papline, iako su naši domaći kederi, no kako smo i rekli, ljudima treba približiti sve vrste riba koja je ionako premalo u našim obrocima, kaže Vlahek.


Uz papaline, kuhao se i riblji paprikaš, a za tu su priliku u pomoć Goričanci pozvali prijateljsko društvo iz Svetog Đurđa iz Podravine.


– Kako bi riblji paprikaš bio vrhunski, morate imati iskusnog kuhara, a naši prijatelji iz Podravine pravi su majstori u tome. Gotovo svakog vikenda kod njih se kuha ovo jelo, a nezaobilazan specijalitet je i riblja juha, spominju.
S nama su podijelili i pokoju tajnu pripreme.


– Od ribe uzimamo štuku, šarana i dodamo primjerice linjak ako ga imamo. No prije kuhanja ribljeg paprikaša, obavezno se priprema temeljac od glava i manjih ribica. Meso se čisti od kostiju, zalijeva se pripremljenim temeljcem te uz dodatak začina i pažljivim krčkanjem dolazimo do pravog specijaliteta, navode ribiči.

MIRISI DOMA


Ribice na pladnju


SASTOJCI


– papline


– oštro brašno


– kukuruzno brašno


– crvena paprika


– sol


PRIPREMA


Papaline očistiti i uvaljati ih u smjesu brašna te crvene paprike. Peći u dubokom ulju, ocijediti na kuhinjskom ubrusu te servirati uz krumpir, blitvu, malo limuna ili nekim prilogom po vlastitoj želji.

*Preuzeto iz Lista Međimurje br. 3615

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije