ROBADJE

IVANA I NENAD GOLENKO ‘I Zlatko Dalić otkupljuje naše domaće povrće’

Posjetili smo obitelj Golenko na njihovom imanju jer smo htjeli vidjeti gdje se uzgajaju proizvodi s kojima smo se susreli na Međimurskoj žlici u Štrigovi, a koji se mogu naći i u jelima restorana poput Male hiže, Terbotza i The Family Zlatka Dalića u Varaždinu

Između Mađerkinog brega s jedne strane i Svetog Urbana s druge smjestio se brežuljak obitelji Golenko.

Na OPG-u nazvanom Pešta, Ivana i Nenad Golenko uzgajaju povrće poput rajčice, paprike i krastavaca kako se nekada uzgajalo – bez špricanja i dodavanjem samo stajskog gnoja, koji pak dolazi iz štale Nenadovih roditelja.

Posjetili smo ih na njihovom imanju jer smo htjeli vidjeti gdje se uzgajaju proizvodi s kojima smo se susreli na Međimurskoj žlici u Štrigovi, a koji se mogu naći i u jelima restorana poput Male hiže, Terbotza i The Family Zlatka Dalića u Varaždinu.

Uzgoj od “temelja do krova”

“Mi uzgajamo naše povrće od sjemena, koje pak dobivamo od naših plodova. Kada se tako uzgaja povrće, ‘od temelja do krova’, biljka je zdravija i ne pogađaju ju toliko bolesti. Ako se u našim plastenicima pojavi bolest, mi ručno trgamo zaraženo lišće i plodove. Samo ruke i motika, to je naš način rada”, opisuje nam Ivana Golenko.

Iz razočaranja se rodila prilika

Uz domaći uzgoj povrća, Ivana i Nenad imaju i mini farmu kokoši, do 300 jedinki. Uzgoj kokoši počeo je pak zbog Ivaninog razočaranja: “Htjela sam napraviti vlastitu tjesteninu i poslala sam muža po jaja na tržnicu. Tjestenina od tih jaja ispala je siva! Sada imamo vlastite kokoši koje hranimo samo kukuruzom i travom, one su slobodne na livadi. Tjestenina koju sada radim je zdrave žute boje. Mi radimo sve kao što se nekada radilo, po starinski i domaće.”

OPG za dušu

Priča OPG-a Pešta počela je prije dvije godine. Kako Ivana kaže, Nenadovi roditelji se bave uzgojem krava i znali su da će jednog dana preuzeti imanje. “Ja sam iz Štrigove i kada me prvi put Nenad doveo na ovaj brežuljak rekla sam mu da me doveo u divljinu. Danas, kada mi je potreban mir, dođem ovamo i odmaram dušu”, rekla je Ivana.

Veliki planovi

“Iako je puno posla, mi smo zadovoljni našim načinom života. Uskoro ćemo početi graditi kuću na ovom brežuljku, tu ćemo mi živjeti s djecom. No u planu su i bungalovi za goste. Ja želim da gosti ne dolaze samo zbog spavanja kod nas, već i da dožive naš način života. Želim da se upoznaju s poljoprivredom, sa selom, da vide kako uzgajamo naše životinje i naše povrće. Želim da kušaju domaću, zdravu hranu. I za djecu planiramo veliko igralište ovdje u šumi, u našoj grabi”, opisao je Nenad planove za budućnost imanja te dodao: “U Štrigovi smo zakupili restoran gdje ćemo prodavati našu domaću tjesteninu, no otvorit ćemo i restoran koji će nuditi samo domaću hranu, ništa moderno. Na jelovniku će se naći kokot s mlincima, tenfani picek s trgancima, šlikrfi… Tako će gosti okusiti kuhinju našeg kraja.”

Štand na Porcijunkulovom

Obitelj Golenko svoje proizvode prodaje na kućnom pragu te za vrijeme sezone na štandu na Mađerkinom bregu. No ove će godine posjetitelje Porcijunkulova privlačiti i njihov štand. Uz tjesteninu i domaće proizvode, nudit će i domaće kolače poput međimurske gibanice i krapci koje sami peku. Posjetite Ivana i Nenada Golenka i kušajte izvorne proizvode gornjeg Međimurja!

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije