oporovec

OPG ZADRAVEC Iva Zadravec: Dalje ću razvijati priču koju su mama i tata stvorili

Iva, koja će ove godine navršiti 20 godina i studira farmaceutiku na Medicinskom fakultetu u Rijeci, već sada ulaže znanja i iskustva stečena na studiju u OPG svojih roditelja u Oporovcu

U subotu, 27. srpnja posjetili smo imanje obitelji Zadravec u Oporovcu povodom njihovog Dana otvorenih vrata “Pre Zadravcima”. Radi se o dugovječnoj manifestaciji na kojoj domaći OPG-ovi svoje proizvode predstavljaju zainteresiranim posjetiteljima i kupcima, koji se pak na licu mjesta mogu upoznati s načinom života i rada obitelji Zadravec.

Odmah na ulazu dočekala nas je Iva Zadravec – kći Jasminke i Stjepana.

Iva, koja će ove godine navršiti 20 godina i studira farmaceutiku na Medicinskom fakultetu u Rijeci, provela nas je po imanju, pokazala životinje i upoznala s proizvodima od kozjeg mlijeka koje proizvodi njezina obitelj, ali i aktivnostima za djecu koje je isplanirala povodom Dana otvorenih vrata. Naime, kako je njezina mama Jasminka ponosno napomenula, Iva osmišljava nove aktivnosti za djecu, a vodi i cijeli marketing. Nismo htjeli propustiti priliku razgovarati s vrlo poduzetnom, pametnom i marljivom mladom osobom te smo Ivu zamolili da odvoji nekoliko minuta za nas.

Jako si uključena u rad svoje obitelji, a sada i studiraš u Rijeci. Rijetko tko od mladih bi se vraćao kući i toliko pomagao na imanju.

Meni je to gušt. U Rijeci samo učim, zato se volim vraćati doma i opustiti se. Za Dan otvorenih vrata sam napravila brošure i pano gdje sam prikazala nove ideje koje mama i tata žele predstaviti posjetiteljima. Napravila sam radionicu za djecu, slikovnicu, vizualne materijale poput prikaza žitarica s kojima hranimo životinje. Cilj nam je privući mlade obitelji, ali i pružiti im onda dovoljno aktivnosti, i za odrasle i za djecu, kako bi na jedan zabavni način naučili više o životu na selu. Volim raditi marketing za obiteljsko imanje i posao, a preko promotivnih materijala nas posjetitelji otkrivaju, kao i naš način života.

Planiraš li poslije studija povratak u Oporovec i preuzimanje kormila na obiteljskom imanju?

Ja se nadam da ću se vratiti doma nakon studija. Imala sam velik privilegij odrastati drugačije od vršnjaka – stekla sam osnovne elemente našeg gotovog proizvoda, odnosno znam što je potrebno i koliko se rada i ljubavi mora uložiti u jedan sir od kozjeg mlijeka. Razmišljam i o budućim poduhvatima. U srednjoj školi sam napravila i svoj prvi kozmetički proizvod, balzam za usne od kozjeg mlijeka, a stečeno znanje na fakultetu i preko prakse mi već sada daju neke nove ideje, da obiteljski posao proširim i da krenem na jednu drugu stranu. Već mi je predmet Botanika dao puno ideja – naš ranč obiluje korisnim biljkama koje se mogu iskoristiti. Mjesto i kapacitete imam, iza mene stoji povijest i priča koju su mama i tata stvorili, tako da ću dalje nastaviti u tom smjeru.

Spomenula si da si kreirala svoj prvi kozmetički proizvod. Odakle ta poduzetnost?

Profesorica fizike u Srednjoj školi Čakovec me potaknula da se balzam za usne prijavim na natjecanje “Opisujemo sustave”. Opisala sam kako sam s osnovnim elementima stvorila gotovi proizvod. Na državnoj razini osvojila sam treće mjesto. To mi je dalo još više samopouzdanja, koje su mi pak usadili roditelji. Oni su jako poduzetni i vole iskoristiti svaku priliku i resurse koji im se pružaju. Oni su mi uzor u radu jer sam ih od malena promatrala kako razvijaju svoju priču i koliko rade.

Budući da si odrastala na selu, je li odlazak u Rijeku bio šok?

Rijeka me oduševila zbog drugačije okoline, mora, ali i sličnog mentaliteta ljudi. Sretna sam što sam upisala taj fakultet jer su tamo meni slični ljudi i imaju slične ciljeve kao ja, iste interese. Okružila sam se društvom koje me potiče da budem bolja i da više radim. Težim tome da budem u blizini dobrih ljudi.

Tako me recimo moja najbolja prijateljica Ema Hatlak svojom dobrotom inspirirala da budem još bolja osoba. To je taj segment okoline, ako se okružite dobrim ljudima, postižete odlične rezultate. Završila sam prvu godinu fakulteta, no već sam upisala zbor, uključila sam se u FOS, organizaciju na fakultetu koja se bavi projektima, uključila sam se u projekt “Zajedno do mature” u kojem sam davala maturantima besplatne instrukcije iz kemije.

Sigurno je da ću naći više hobija na fakultetu, želim iskoristiti slobodno vrijeme i za radionice, edukacije, savjetovanja, razgovore s istomišljenicima. Ne želim se osvrnuti nakon pet godina i vidjeti samo položene ispite, već želim proširiti obzore i skupiti iskustva.

Na to bi se zapravo mladi trebali više usredotočiti, na korištenje prilika koje im se pružaju. Treba se osvijestiti i malo osvrnuti oko sebe, najčešće se prilike nalaze u našoj neposrednoj okolini.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije