PRIČE IZA IMENA

ROBADJE Nenad Golenko: Moj šukundjed putovao je iz Pešte u… Peštu!

Jeste li se ikada začudili nečijim nadimkom i zapitali odakle im? Ili ste čuli potpuno drugačiji naziv za dio sela ili grada ili pak ulice? Upoznali ste osobu s vrlo neobičnim i zanimljivim imenom i pitate se što znači?

U našoj rubrici “Priče iza imena”, donosit ćemo vam zanimljiva kazivanja sugovornika o međimurskim imenima, nadimcima i neobičnim nazivima.

Naši će vam sugovornici otkrivati skrivene tajne i zanimljive anegdote iza imena te više približiti srži humora, razmišljanja i filozofiranja običnih Međimuraca.

Budimpešta u Robadju

U Robadju, na prelijepom brežuljku s kojeg se pruža pogled na Mađerkin breg, na vodotoranj u Svetom Urbanu i na slovensko mjesto Kog, Ivana i Nenad Golenko pokrenuli su vlastiti OPG na kojem se može naći samo domaće povrće uzgojeno na način kako se to nekada radilo.

Kada smo ih posjetili na njihovom imanju, začudili smo se nazivom njihovog OPG-a koji ne nosi prezime Golenko (što je uobičajena praksa naših OPG-ova), već stari naziv glavnog grada Mađarske – OPG Pešta.

“Ide Golenko z Pešte”

“Odlučili smo nazvati naš OPG po Pešti. Zašto? Pa ova tu naša dolina ispod brežuljka, u kojoj se nalazi šumica i ograđeni dio za naše kokoši, zove se Pešta, baš po gradu Budimpešti”, rekao je Nenad Golenko te nadodao: “Moj šukundjed je bio tamo negdje krajem 19. stoljeća zastupnik ili načelnik te je često putovao poslovno u Budimpeštu, u njihov sabor. I kada su ga lokalni ljudi vidjeli da se vraća kući, znali bi reći ‘Ide Golenko z Pešte’. Tako je njegovo imanje, koje se očuvalo kroz generacije, dobilo naziv Pešta. I na kraju smo mi, da sačuvamo, ali i oživimo priču i uspomenu, prozvali naše gospodarstvo OPG Pešta.”

*Znate za zanimljivu priču koja se krije iza vašeg imena ili nadimka ili pak iza naziva mjesta, ulice ili dijela naselja u kojem živite? Javite nam se na info@emedjimurje.hr, voljeli bismo pisati o vašoj Priči iza imena.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije