KAJ BUMO JELI

DARINKA KOČILA IZ DONJEG ZEBANCA Donosimo recept za slasne Ukiseljene lisičke

Rižoto s lisičkama, kisela juha s vrganjima, sušene lisičke, sušeni vrganji, kisele lisičke, temfane gljive, gljive s jajima... Teško je nabrojiti sva jela koja se mogu kombinirati s gljivama

Upravo su gljive omiljena namirnica u jelima Darinke Kočile (49) iz Donjeg Zebanca, ljubiteljice prirode i članice Lovačkog društva „Srndać” Selnica.


– Gljive beremo u Austriji s obzirom da ondje radimo. Nakon posla imamo vremena pa odemo u brege i tamo ih ima u izobilju, ističe naša sugovornica te dodaje da je ponajbolje lovište za gljive okolica grada Kapfenberga.
– Morate preseliti u Austriju ako želite imati nešto kad budete u mirovini. A i austrijski bregi su veći pa i gljiva ima više, napominje.


Hrana iz prirode


Ljubav prema kuhanju Darinka je naslijedila od roditelja. Preferira domaću hranu, ali, naravno, uz gljive.
– Treba kuhati ono što naraste u vrtu, a i priroda nam puno toga daje. Ljudi bi se kod kuhanja trebali igrati s okusima, pa i oni koji ne stignu kuhati, neka barem probaju, poručuje uz napomenu da kad se kuha s dušom, sve se stigne i može.


A zašto lisičke? One su omiljene gljive lovaca, kaže.


Bile su i među glavnim sastojcima Darinkine ekipe na tradicionalnoj kulinarskoj manifestaciji održanoj u okviru Ljeta uz Muru.


– Sušene lisičke, kao i vrganje, stavljamo u bograč. Daju svoj posebni ukus. Divljač je također šumska i zato si odgovaraju. Ako se vrganji kvasiju, moraju i lisičke biti dobre. Ma sve što priroda daje je dobro, zaključuje. Za čitatelje lista Međimurje rado je podijelila recept za ukiseljene lisičke.

MIRISI DOMA


Ukiseljene lisičke


Sastojci


– lisičke


– litra vode


– 3 dl octa


– 4 žlice šećera


– 2 žlice soli


– začini po želji


Postupak


Lisičke operite pa ih kuhajte deset minuta. Izlijte ih u flašice i začinite po želji. Zagrijane flašice staviti na hlađenje.

*Preuzeto iz Lista Međimurje br. 3612

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije