inovacije život znače

ZVONIMIR DOLENEC Inovator iz Preloga donosi zanimljiva rješenja za sigurniji promet

Inovator i umjetnik Zvonimir Dolenec iz Preloga neumorno radi na novim idejama koje ima pregršt, a ovog puta se inovacije odnose na sigurnost u prometu

Posjetili smo ga u njegovom domu, nismo slučajno birali današnji datum budući da je danas rođendan velikom izumitelju Nikoli Tesli koji je Zvonimiru Dolencu životna inspiracija.

Budući da Dolenec živi u samom centru Preloga često je svjedok nepropisnog i opasnog kretanja vozila, što je i nedavno rezultiralo prometnom nesrećom upravo ispred njegove kuće na pješačkom prijelazu kada je stradala pješakinja.

– Pješak kada ide preko pješačkog prijelaza u jednom trenu dolazi do mrtvog kuta te ga, pokraj vozila koje je stalo, a vozi se ravno, vozač drugog vozila, koje skreće desno jednostavno ne primijeti i vrlo lako pješak nastrada. – no, ovaj priločki inovator ima rješenje koje bi bilo vrlo lako primjenjivo u svim sličnim situacijama.

-Postavili bi senzor, jedno crveno svjetlo uz desnu stranu ceste koji bi vozaču svijetlio kada se pješak nalazi na pješačkom prijelazu.

Potom se radi i na novom pješačkom prijelazu koji ima dodatne crte koje bi nas polako upozoravale te bi usporavali kako bi se približavali prijelazu.

-Tu je i novi prometni znak. Znači, bližimo se kružnom toku, a unutra je ograničenje 30 kilometara na sat! – kaže nam inovator.

Prije pet godina je Zvonimir Dolenec osmislio volan koji bi upozoravao vozača kada bi ovaj zadrijemao te bi ga glasnim pipkanjem upozoravao, a potom i probudio te bi se tako spriječila nesreća.

Vožnja po magli pak je dodatno riskantna i izazovna, te se Dolenec i tu dosjetio kako olakšati vožnju, posebno u zavojima. – Reflektirajući krug na cesti koji bi nas upozoravao ako ulazimo u blagi zavoj, ako je oštri zavoj su dva kruga, a ukoliko je zavoj pod pravim kutem, onda su tri reflektirajuće oznake na asfaltu. To bi sigurno uočili prije prometnog znaka! – dodaje.

Potom je tu aplikacija koja bi nas upozoravala kada nas netko pretječe na cesti, a dotaknuo se Dolenec i turizma. -Kako bi se očuvalo staklo na popularnom Skywalku u Biokovu osmislio je jednokratne papuče koje bi se navukle na cipele, a koje bi bile brendirane te bi na taj način bile i uspomena turistima, a nešto bi se i zaradilo. – dodaje.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije