GLAZBA I PLES

BENEFITI GLAZBE Senka Bašek-Šamec: Za dijete nema većeg veselja od glazbe

Kroz učenje glazbe dijete će razvijati svoj talent, ali i naučiti organizirati svoje vrijeme, razviti samodisciplinu, samouvjerenost, socijalne vještine - sve što će mu pomoći kasnije u životu

21. lipnja, osim početka ljeta, obilježavao se i Svjetski dan glazbe. Ideja o Svjetskom danu glazbe začeta je 1976. godine u Francuskoj kao glazbena proslava povodom očekivanja prvog dana ljeta.

Od 1976. godine pa do danas ideja se razvila u glazbene susrete i besplatne nastupe amaterskih i profesionalnih glazbenika pod nazivom Svjetski dan glazbe u više od 460 gradova u 110 zemalja na svim kontinentima. Važnost glazbe za naše društvo je ogromna. Glazba spaja, liječi, razveseljava, daje smisao i ritam životu. Bez glazbe ne možemo zamisliti ni jedan važan događaj u našim životima.

O glazbi, učenju i poučavanju te korisnosti glazbe, posebno u razvoju djece, pričali smo s ravnateljicom Umjetničke škole Miroslav Magdalenić Čakovec, Senkom Bašek-Šamec.

Prema Vašem iskustvu, gdje je početak djetetovog puta u učenju glazbe?

Prvenstveno, sve kreće od kuće. Djetetov afinitet i talent za glazbu trebali bi prvenstveno prepoznati roditelji, odgojitelji u dječjem vrtiću, ali i učitelji u opće-obrazovnoj školi. Često taj oblik podrške djeca ne dobivaju, roditelji smatraju da je predmet Glazbeni odgoj dovoljan za zadovoljavanje djetetove potrebe da se izrazi, da nauči, da uspješno razvija svoj talent. No, glazbeno obrazovanje u redovnoj glazbenoj školi nije isto što i jedan ili dva sata glazbenog odgoja u opće-obrazovnoj školi, jer se ovdje radi o stupnjevanom metodičkom sustavu i to za svaki pojedini predmet i instrument.

Koje benefite ima glazba u razvoju djeteta?

Za dijete nema većeg veselja od glazbe. Kroz učenje glazbe djeca razvijaju osnovne socijalne vještine, uče kako se boriti sa strahom od javnog nastupa, kako se predstaviti i nastupiti pred auditorijem, štoviše, na našim koncertima je ponekad prisutno i po 500 ljudi. Dobivaju samouvjerenost, razvijaju snalažljivost – jer što ako pogriješe u izvođenju skladbe? Moraju se snaći sami. To su sve psihološke vještine koje naši učenici uče od malih nogu. Naravno, po završetku glazbene škole ne moraju svi postati glazbenici, no vještine koje su naučili i razvili kod nas koristit će im kasnije u životu, kako profesionalnom tako i privatnom.

Neka djeca su manje talentirana za glazbu, neka više – koliko je ključan talent u učenju glazbe?

Talent je samo jedan dio velike priče o učenju glazbe. Talent je osnova koju treba razvijati, koju treba vježbati. Često talentirana djeca posustaju u vježbanju jer smatraju da im to nije, upravo zbog talenta, potrebno, a djeca koja su manje talentirana zbog vlastitog rada i samodiscipline daleko više napreduju. Tu dolazimo do onog razvoja samodiscipline, treba nekad i preskočiti samog sebe, pogurati se kada izgubimo volju za vježbanjem. Roditelji katkad djecu zatrpavaju obvezama, odnosno dodatnim aktivnostima. U dobroj namjeri misle da će im pomoći ako ih upišu na nekoliko izvannastavnih aktivnosti. Prvenstveno bi roditelj trebao rasteretiti dijete, u smislu da prepozna što djetetu ide, a što ne te ga usmjeriti prema onome što dijete voli i u čemu se vidi talent.

Što kažu učenici – je li im teško pohađati glazbenu školu uz opću osnovnu školu?

Dijete koje želi učiti i voli glazbu neće reći da mu je teško ići na dodatnu nastavu u glazbenu školu. Djeca koja, uz pomoć roditelja, organiziraju svoje vrijeme i redovito vježbaju, osvajaju i nagrade, postižu rezultate i nije im uopće teško. Roditeljeva zadaća je samo da motivira dijete da redovito vježba, ništa drugo. Svi roditelji naših učenika mogu samoinicijativno zatražiti od učitelja instrumenta da prisustvuju na nastavnom satu svog djeteta i da uživo upoznaju rad svog djeteta, kao i način rada učitelja instrumenta.

Kao i u svemu u životu, za glazbu su važni organizacija, volja, poslagivanje prioriteta i rad. Ako dijete to svlada na početku, već je postavilo dobre temelje za daljnji osobni rast i razvoj vještina potrebnih za vladanje instrumentom.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije