BOGATSTVO VRTA

ZELENI I CVJETNI RAJ Kikiriki, krastavci iz Novog Zelanda i starinsko cvijeće u vrtu Veronike Živolić

S dolaskom ljeta naši vrtovi su prepuni ukusnih plodova i mirisnih cvjetova svih vrsta

Nedavno smo posjetili vrt Preložanke Veronike Živolić koja nas uvijek iznenadi novostima iz svog zelenog raja i unatoč tome što joj se bliži 81. rođendan ne odustaje od svakodnevnog rada uz svog vjernog čuvara Đonija, pa čak izrađuje i ljekovite masti.

– Cvjetove Nevena sušim i tada od njih radim kremu koja može stajati godinama. Često se koriste i listovi Nevena koji su čak i više ljekoviti od samih cvjetova. – kaže nam i dodaje kako ljekovitu mast koristi protiv svih vrsta uboda od insekata kao i opeklina.

-Recept sam donijela još 1975. godine iz Njemačke i otad sam malo pomalo istraživala recept dok nisam došla do zadovoljajuće strukture. – ispričala nam je Veronika Živolić o recepturi. Nismo mogli ne zamijetiti kako je vrt prepun raznog cvijeća i to onih starinskih sorti kakve se danas rijetko nalaze u vrtovima. Ima tu Noćne frajle, ljekovite Ecineje, potom Marijinog cvijeta opojnog mirisa.

No, u vrtu osim raznog cvijeća ima i podosta povrća i voća. – Imam krastavce iz Novog Zelanda! – kaže. Naravno, i krastavci imaju svoju priču. – U toplicama sam upoznala jednu dragu gospođu čija kćer živi u Novom Zelandu i ona ih uzgaja. Potom mi je koštice poslala poštom i evo, uspjeli su. – Kora krastavaca više je narančaste boje nego li zelene, a i okus im je ponešto specifičniji.

Ima tu i kikirikija, bamije, kupina, malina, breskve, blitve, paprike naravno i rajčice, ma svega. Naravno, tu je i krumpir, a baš je Veronika Živolić ovih dana iskopala jedan uistinu neobičnog oblika za koji kaže da je iz njenog sjemenja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije