MEĐIMURSKI PENJAČ

FOTO/VIDEO Dino Dobošić je prvi Međimurac koji je osvojio sjeverni zid Cima Grande u Dolomitima

Dino Dobošić, rodom iz Novog Sela Rok, postigao je izvanredan uspjeh postavši prvi Međimurac koji je ispenjao sjeverni zid Cima Grande u Dolomitima, jedan od šest velikih sjevernih zidova Alpa

U društvu svog penjačkog partnera Simona Cortea iz Italije, Dino je uspješno savladao ovu izazovnu rutu, ispisavši povijest za međimursko penjaštvo.

Povijesna ruta Comici-Dimai

Sjeverni zid Cima Grande poznat je kao jedan od najslavnijih i najtežih penjačkih izazova u Alpama. Ruta Comici-Dimai, koju su Dino i Simon ispenjali, povijesna je i izuzetno zahtjevna, počinje podno zida na 2500 metara nadmorske visine i proteže se 500 metara duž vertikalnog i blago nadvijenog zida.

”Penjanje ovom rutom zahtijeva alpski stil bez korištenja krampona ili pikova, što znači čisto sportsko penjanje na stijeni,” objašnjava Dino. “To je stil koji koristim jer dolazim iz sportskog penjanja, koje sam započeo u Calgaryju, Kanada prije desetak godina.”

Sportsko penjanje na najtežim smjerovima

Dino je istaknuo da je cilj bio ispenjati najteže smjerove, a ne jednostavno se popeti do vrha. “Naš fokus je na tehnici i izazovu samog penjanja, što nas razlikuje od klasičnog planinarenja,” kaže Dino. “Penjanje ovim zidom bio je nevjerojatan izazov, ali i velika čast. Morali smo biti maksimalno pripremljeni, kako fizički tako i mentalno, jer ovakve rute ne praštaju greške.”

Inspiracija iz sportskog penjanja

Dino je svoju penjačku karijeru započeo u Calgaryju prije deset godina, a njegova ljubav prema penjanju brzo je prerasla u strast za osvajanje najzahtjevnijih stijena. “Sportsko penjanje donijelo mi je mnoge nezaboravne trenutke i iskustva. Uvijek sam tražio nove izazove i teže smjerove, a Comici-Dimai bila je jedna od tih velikih ambicija,” kaže Dino. “Penjanje ovim zidom potvrda je naše predanosti i napornog rada.”

Budući planovi: Patagonija i Cerro Torre

Dino već ima velike planove za budućnost.

Sljedeći veliki cilj je Patagonija, poznata po svojim ekstremnim zidovima i jednoj od najtežih planina na svijetu, Cerro Torre. “Patagonija je sljedeći veliki cilj, ali još puno ‘manjih’ zidova treba osvojiti u sljedeće 2-3 godine,” najavljuje Dino.

“Priprema za Cerro Torre bit će zahtjevna, ali vjerujem da ćemo uspjeti. Taj je zid poznat po svojoj nepredvidivosti i ekstremnim uvjetima, no to je upravo ono što nas privlači.”

Dino Dobošić nastavlja s pripremama za nove penjačke avanture, s vizijom osvajanja najzahtjevnijih stijena svijeta.

Njegova predanost, hrabrost i strast za penjanjem čine ga inspiracijom za sve ljubitelje ekstremnog sporta. Sretno, Dino, u svim budućim usponima!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije