nebu pod oblake

SLOBODA U VISINAMA Paraglajder Domagoj Kalamari iz Male Subotice o svim čarima atraktivnog sporta

Paraglajding, sport koji privlači zaljubljenike u slobodu letenja postaje sve dostupniji i popularniji diljem Hrvatske

Upravo nam je iskusni paraglajder, Domagoj Kalamari iz Male Subotice otkrio detalje o ovom uzbudljivom sportu.

Domagoja smo susreli na preloškoj Marini gdje se održavao uvijek atraktivan Aeropiknik.

-Gledao sam snimke na YouTubeu i činilo mi se super lagano i atraktivno. Potrebna je samo livada i slobodno vrijeme – kaže naš sugovornik koji se paraglajdingom aktivno bavi posljednje dvije godine, a prije je često letio zmajem uz kolege.

Četiri dana do Iloka

Kako biste se vinuli u nebeske visine potrebno je nekoliko osnovnih stvari -Treba oko 15 do 20 metara čistog zaleta i već ste u zraku. Motor koji koristim je dvotaktni male potrošnje. Troši oko 5 do 6 litara na sat, no sve ovisi o kubikaži i jačini motora. – kaže Domagoj.

Prije samo letenja potrebno je obaviti i edukaciju. -Prvo se polaže za slobodno letenje, a zatim za motorno letenje. Položiti se može u raznim dijelovima Hrvatske poput Zagorja, Istre ili Zagreba, uz prisustvo instruktora, objašnjava naš sugovornik. Cijena školovanja za paraglajding sveukupno iznosi otprilike 1500 eura, dok bi recimo samo ispit za motorno letenje iznosio 500 erua.

Budući da radi u Austriji, Domagoj većinom leti vikendima, kad je vrijeme povoljno. Najduže je letio do Iloka. – Poletio sam u Prelogu i letjeli smo četiri dana do Iloka, sa stajanjima, naravno. Na paraglajderu je bio i šator, a ulje i gorivo smo si usput točili. Samo smo pazili gdje ćemo sletjeti, važno je bilo da to bude livada što bliže ceste i benzinske crpke, naravno.

Letovi mogu trajati i do nekoliko sati bez potrebe za dodatnim stajanjem za gorivo. Za one koji traže više udobnosti ili avanturu u paru, postoji opcija za tandem letenje. -Sjedalo može nositi do 120 kilograma, no nakon nekoliko sati letenja može postati neudobno – napominje naš sugovornik.

Nebeske visine

Kad je riječ o visinama, paraglajder može doseći visine do 4000 metara, iako su za letenje bez dodatnih dozvola dozvoljeni letovi do 300 metara. – Osjećaj je nevjerojatan, osjećate potpunu slobodu i mir – opisuje naš sugovornik.

– U Međimurju ima nas nekoliko entuzijasta. Znamo ponekad letjeti i uz zmajeve no oni su brži od paraglajdera. – dodaje.

Cijene paraglajdera variraju sve od 3 i pol tisuće eura pa sve do 15 tisuća eura, ovisno o modelu i opremi, no to je investicija koja se isplati za sve ljubitelje ovog nevjerojatnog sporta.

Paraglajding ostaje jedan od najdostupnijih načina za doživljaj neba i slobodu letenja, privlačeći sve više entuzijasta diljem Hrvatske. Ako tražite novi izazov i nezaboravna iskustva, možda je vrijeme da se priključite zajednici paraglajdera, Domagoj za sve dodatne informacije preporuča Parafreek paragliding klub, i tako otkrijete ljepotu letenja iznad prekrasnih krajolika Hrvatske.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije