PREKRASNO CVIJEĆE

NAJLJEPŠE SABLJICE Gladiole Ane Horvat iz Novog Sela Rok glavne su zvijezde čakovečke tržnice

Gladiole simboliziraju jaku i iskrenu ljubav, snagu, pobjedu i ponos, a gladijatore se u starom Rimu nakon pobjede u areni kitilo gladiolama

Među mnoštvom trgovaca i štandova punih voća i povrća na čakovečkoj tržnici, ugledali smo prekrasne visoke gladiole u očaravajućim bojama. Iza gladiola krila se njihova uzgajivačica, Ana Horvat iz Novog Sela Rok. Upitali smo ju koliko je uzgoj gladiola ili sabljica zahtjevan. “Mi smo počeli saditi u travnju. Jako je važno da se lukovica gladiole zasadi malo dublje, na nekih 20 centimetara, onda će stabljika biti čvrsta i vjetar ju neće lomiti. Naravno, treba zalijevati, plijeviti, voditi brigu o njima. na jesen vadimo lukovice koje potom sušimo i spremamo ih preko zime”, ispričala nam je Ana tajnu uzgoja sabljica.

Na pitanje kako ide prodaja, Ana se požalila: “Preko tjedna nije bilo kupaca, a lijepe stvari koje uljepšavaju dom padaju u drugi plan kad je kupcima ograničeni budžet.”

Zašto gladiole zovemo sabljicama? Porijeklo imena i simbolika ovog prekrasnog cvijeća dolazi nam još od Rimljana. Riječ “gladius” na latinskom znači “mač” jer listovi gladiola imaju oblik kratkog mača. Gladiole simboliziraju jaku i iskrenu ljubav, snagu, pobjedu i ponos, a gladijatore se u starom Rimu nakon pobjede u areni kitilo gladiolama.

No, zapamtite jednu stvar – gladiole se nikada ne poklanjaju voljenoj osobi. Vjeruje se da gladiole, poput simboličnog mača, probadaju srce.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije