KAJ BUMO JELI

MIRJANA MIHALJUŠ IZ STRAHONINCA Volim kuhati jer volimo jesti, donosimo recept za Lizike

Dobro raspoložena Mirjana Mihaljuš iz Strahoninca pravi je dokaz široko prihvaćenog stava da nas kuhanje usrećuje

Njezino vedro raspoloženje je zarazno, o kuhanju i receptima rado i s veseljem priča i dijeli iskustva s drugima. Članica je Udruge žena Strahoninec pa kad su kakve prilike uvijek se primi kuhače. Kuha i doma, naravno, i to
redovito.


– Volim kuhati i većinom kuham za dvije obitelji, za sina Ivicu, snahu Melitu i unuke. Kuham sve, nema sada nešto posebno, osim što svi volimo povrće, to puno kuham. Moji sve vole i nisu izbirljivi. I meni je isto tako sve fino, a najviše volim kuhati i jesti trgance sa zeljem. Imam veliki vrt tako da je onda povrće uglavnom domaće. Volim kuhati jer svi volimo jesti, govori nam Mirjana, inače umirovljena prodavačica. Kuhati je učila od majke Marije za koju kaže da je bila vrsna kuharica koja je znala skuhti sve što su poželjeli. Bila je, kaže, prava majstorica za domaća jela.


– Počela sam učiti kuhati i više gledati mamu kako kuha kad sam bila negdje sedmi, osmi razred. Onda me to počelo zanimati pa sam, gledajući nju, učila. Onda bih probala to pripremiti sama, otkriva svoje početke. Danas većinu toga kuha, kako to voli reći, „iz glave”, ali proba rado i nešto novo.


– Gledam i tražim i recepte po internetu i to za ova modernija jela, tako da volim i to, uz onu domaću uobičajenu hranu. Volim isprobati nešto novo i radi ovih mladih koji to vole, objašnjava nam ova iskusna kuharica. Dodaje da su u obitelji svi rado kuhali, a da je ujak Ivan čak imao i pekaru u slovenskom Središću ob Dravi čiji recept za „lizike” i danas redovite sprema, a i koji nam je rado otkrila.

MIRISI DOMA


Lizike


Recept za tijesto za lizike je isto kao i za klipiće.


Sastojci


– kilogram brašna


– 1,5 dcl ulja


– 0,5 l mlijeka se ugrije sa šećerom i kvascem


– malo soli


Postupak


Zamijesiti tijesto, razdijeliti na loptice i pustiti da se dignu. Premazati ih uljem. Loptice se razrežu po sredini, prevrnu, oblikuju u krug. Peći petnaestak minuta na 200 stupnjeva Celzijevih. Po želji posipati šećerom u prahu.

*Preuzeto iz Lista Međimurje br. 3609

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije