međimurje u srcu

ANĐELA ZEBEC Prateći vokal Zabranjenog pušenja: ‘Ime sam dobila po baki iz Hemuševca!’

Anđela Zebec prateći je vokal Zabranjenog pušenja već petu godinu, a duboko je vezana uz Međimurje, posebno Hemuševec u koji se uvijek rado vraća

-Moja obitelj s tatine strane je iz Hemuševca. Tako mi je tata i nadjenuo ime po staroj baki. Baka i deda su bili jako radišni i veseli ljudi. Pamtim bakinu kazetu s međimurskim pjesmama koja se stalno slušala u kući i dedu kako pjeva ‘Protuletje se opira’, kao i njihove vječne radne akcije po gruntu, ružđenje kuruze s dedom, bakin predivan vrt i mrzlu vodu iz pumpe. – kaže nam Anđela s toplinom i sjetom.

Anđela je sa svojim bratom svako ljeto provodila u Hemuševcu vezujući se za selo brojnim uspomenama. – Uz puno rodbine stekla sam i puno prijatelja u Međimurju. Bili su to bezbrižni dani provedeni na biciklima, nogometnim turnirima i druženju s prijateljima. U tinejdžerskim godinama najviše sredstava sam ulagala u jukebox iz kojeg su treštala tri rock hita za samo pet kuna – prisjeća se sa smijehom, dodajući da su najčešće svirali Azra, Stonesi i Crno perje.

U Hemuševec se i danas rado vraća. – Moja krsna kuma me izljubi čim izađem iz auta i posjedne za stol jesti, kaže uz smiješak.

Uz posjet kumi, Anđela rado posjećuje prijatelje i rodbinu. -Tate nema već skoro deset godina, kao ni bake ni djeda, no Međimurje mi znači jako puno i uvijek se u srcu osjećam kao kod kuće i s njima kada sam u Međimurju. Taj osjećaj obiteljskog zajedništva me prati i kada pjevam međimurske pjesme koje jako volim pjevati i slušati, posebice tetu Lizu. Specifična mol sjeta međimurske glazbe mi je jako posebna, bliska i nadam se jednog dana nekom intimnom projektu u tom smjeru. – dodaje.

Ljubav prema glazbi

Anđela se glazbom počela baviti u četvrtom razredu osnovne škole kada se priključila zboru ‘Zvjezdice’.

-Jedan od prvih nastupa bila je opera Carmen koju sam dugi niz godina izvodila u zagrebačkom HNK-u. ‘Zvjezdice’ su mi dale veliko glazbeno i scensko iskustvo, a dirigent Zdravko Šljivac usadio je u sve nas ljubav prema glazbi i perfekcionizam u izvođenju. Bilo je tu pregršt divne glazbe, prijateljstava i putovanja kroz godine. Sva ta iskustva izgradila su me u velikoj mjeri. – kaže nam.

Članovi zbora i dalje su povezani i u kontaktu te zajedno slave i svaki rođendan ‘Zvjezdica’.

-Predivno je vidjeti Zdravka kako još uvijek odgaja, uči i usmjerava umjetnice i pjevačice. Mogu reći da je rijetkost naići na tako divnog i istančanog glazbenog pedagoga. Suradnju smo nastavili i kada sam s bivšim članicama zbora snimila album narodne glazbe ‘Oj tičice vijoglavka’ u izdanju Croatia recordsa, na kojem smo pjevali i neke međimurske klasike. – dodaje.

U privatno vrijeme, Anđela ima eklektičan glazbeni ukus. – Volim rock, metal, prog, soul, funk, hip hop, elektroniku, klasiku… Mogu neskromno reći da sam naslušana, ali nastojim se stalno informirati o novim i starim izdanjima. Skupljam ploče i imam rock kolekciju koju mi je tata ostavio u nasljeđe, tako da je LP jedan od hobija. Najveća zanimacija su mi svakako razni koncerti i eventi, nastojim što više toga pogledati i poslušati, što je za mene tjedna aktivnost.

Suradnja sa Zabranjenim pušenjem

Anđela je već pet godina prateći vokal Zabranjenog pušenja. – Do suradnje je došlo spontano preko zajedničkih prijatelja koji su nas spojili.

Zabranjeno pušenje je bend koji ima veliki broj hitova stoga koncerti traju duže. Sejo Sexon se uvijek pobrine da publika bude zadovoljna i da čuje sve klasike. – rekla je Anđela i prisjetila se nedavnog koncerta u Čakovcu.

-Tada smo dva i pol sata svirali koncert u sklopu 40. godišnjice albuma ‘Das ist Walter’ na kojem je bila odlična atmosfera. Koncerti Pušenja uvijek su koncipirani kao predstava i svi se genijalno zabavimo – i publika i mi, dok ljudima prepričavamo zgode tih likova iz pjesama. Rock ‘n’ roll je jedan specifičan poziv i treba u sebi imati neuništivi motor koji te pokreće, jer su turneje često naporne i nakupi se mnogo sati na cesti, u kombiju, po raznim gradovima i državama. Zato je važno zadržati taj entuzijazam i ljubav prema pjesmama i publici. Zabranjeno pušenje to stvarno genijalno radi već 40 godina i mogu reći da sam se dobro uklopila u taj bend koji, na neki način, funkcionira kao familija. Dečki se vole, poštuju i paze jedni na druge i takav pristup imaju i prema meni što mi se jako sviđa. Vrijeme na putu kratimo pričama o muzici, filmovima, koncertima i u valjanju fora. Provale su nam svima najdraži sport i količina zezancije u tom kombiju je zbilja impozantna. – govori nam uz smijeh.

Osim pjevanja, Anđela je glumila i u spotu ‘Ekrem’ – Glumiti u spotu Ekrem bilo je odlično iskustvo zbog cijelog tima koji je bio super. Taj isti tim, na čelu s Tomislavom Fiketom radio je i na novom spotu ‘Čovjek Starog kova’ u kojem smo također svi glumili i to kostimirani na mostu u Jablanici gdje je snimana famozna ‘Bitka na Neretvi’. Inače sam i prije Zabranjenog pušenja dosta radila u produkciji glazbenih spotova i moram priznati da mi taj producentski dio iza kamere najuzbudljiviji i najdinamičniji dio posla i baš se volim baviti produkcijom.- rekla je.

Bend Yurina

Trenutno je Anđela zaokupljena svojim bendom Yurina, koji priprema drugi singl i spot u vlastitoj produkciji Wolf’s Village Recordsa o čemu je rekla sljedeće – Okupili smo se spontano radeći u studiju i kroz prijateljstvo sklopili bend. Zvuk nam je mješavina raznih utjecaja, a prvi singl i spot ‘Bliss’ izašao je u listopadu 2023. Spot je prikazan na Berlin Music Video Awardsu, što nam je bilo iznimno priznanje.

Ljeto obilježeno nastupima

-Ljeto je prepuno nastupa sa Zabranjenim Pušenjem u sklopu 40.obljetnice albuma ‘Das ist Walter’ i sve datume možete naći na našim stranicama pa se vidimo na koncertu! Ostatak vremena provest ću u studiju s Yurinom završavajući materijale za jesen i nadam se ukrasti i neko vrijeme na Jadranu sa prijateljima. – zaključuje Anđela.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije