MLADI U MEĐIMURJU

DOBITNICE STIPENDIJA Sestre Hana i Helena Veseli najbolji su primjer međimurske marljivosti i poduzetnosti

U utorak, 18. lipnja, u zgradi Scheier u Čakovcu 121 učenik i učenica, koji se obrazuju za deficitarna zvanja u obrtništvu, primili su ugovore o stipendiranju u ovoj školskoj godini

U mnoštvu mladih i vrijednih lica, primijetili smo dvije sestre, Hanu i Helenu Veseli iz Novog Sela Rok. Već pri dodjeli ugovora, gradonačelnica Čakovca, Ljerka Cividini, pohvalila je marljivost djevojaka, naglašavajući odličan uspjeh Helene Veseli.

Heleninu ljubav prema kuhinji prepoznali i nastavnici

Helena Veseli starija je sestra te je nedavno završila Srednju školu Prelog, smjer kuharstvo. “Uvijek me zanimala kuhinja, od malena sam provodila vrijeme u kuhinji s mamom i bakom, a kasnije sam počela proučavati recepte na internetu koje sam onda i doma pekla”, ispričala nam je Helena što ju je inspiriralo da upiše kuharstvo.

O tome koliko znači potpora mladima i vjera u njih u obrazovanju, najbolje nam svjedoči sama Helena: “Odmah na početku školovanja profesori iz kuharstva prepoznali su moju želju za učenjem i radom te volju i ljubav prema kuhanju. Zato su me i slali na različita natjecanja, a prošla sam i europsko, i državno i županijsko natjecanje, postizala sam velike uspjehe i jako sam zahvalna profesorima i svima koji su me podupirali i vjerovali u mene”.

Buduća kulinarska zvijezda i vlasnica restorana

Helenino obrazovanje neće završiti podjelom diplome, uskoro putuje u Belgiju, gdje će preko Erasmus programa provesti mjesec dana na dodatnom usavršavanju u ugostiteljstvu, a i prijavila se za dodatno školovanje za hotelijera. “Definitivno želim ostati u kuharstvu, a nadam se da ću jednog dana otvoriti i vlastiti restoran”, kazala nam je Helena o svojim planovima za razvoj vlastite karijere.

Netipično zanimanje

Njezina pak mlađa sestra, Hana, tek je na početku svojeg školovanja. Stara je 16 godina te pohađa Tehničku školu Čakovec – i jedina je djevojka u svome razredu. Zašto? Zato jer je upisala smjer Strojobravar.

Prema opisu kurikuluma, Strojobravar je osposobljen za rad na održavanju i popravljanju strojeva i uređaja; vrši spajanje i sastavljanje elemenata strojeva, izrađuje kanale za podmazivanje, sastavlja i ugrađuje zupčanik na osovini, nadzire ispitivanja različitih odstupanja i dijagnosticira kvarove na alatnim strojevima te obavlja manje popravke. Kako to da se Hana odlučila za “muško” zanimanje?

Roditelji su rano prepoznali Hanin talent

“Dvoumila sam se, svi su mi govorili da je to muško zanimanje i da ću biti jedina cura u razredu. No ja sam oduvijek voljela stvarati rukama, jedno vrijeme sam čak i htjela biti stolar. I ne smeta mi sada što sam jedina cura u razredu – nekad dečki znaju biti bolji prijatelji”, ostali smo oduševljeni Haninim odgovorom.

I Hana ima punu podršku bližnjih u školovanju: “Moji roditelji su rano uvidjeli da neću ići za kozmetičarku ili nešto slično. Znali su da ću ići svojim putem i u tome su mi jako pomogli.”

Hana i Helena savršeni su primjer međimurske marljivosti i poduzetnosti. Kaže se da na mladima svijet ostaje i sigurni smo, dokle je mladih poput sestara Veseli, da se budućnost polaže u prave ruke. Bravo, Hana i Helena!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije