UDRUGA ŽENA NEDELIŠĆE

NEDELIŠĆE Tradicionalno pletenje cekera privuklo posjetitelje na Art forest festivalu

Danas smo na drugom danu festivala Art Forest u Nedelišću imali prilike učiti tradicijskom zanatu na štandu Udruge žena Nedelišće, gdje su nas simpatične članice podučile lušćenju kuruze i izradi tradicionalnih cekera

Članice Terezija Pintarić (72) i Dragica Medlobi (65) iz Nedelišća održale su radionicu pletenja i izrade cekera, prenoseći svoje bogato znanje na sve zainteresirane posjetitelje.

Terezija, koja je u Udruzi žena već 10 godina, i Dragica, koja se pridružila prije 2 godine, istaknule su važnost očuvanja naše baštine i tradicije.

– Ne smijemo zaboraviti dodir s našom baštinom i tradicijom. Takvi starinski običaji moraju i dalje živjeti, potvrdile su članice.

Radionica je privukla posjetitelje festivala koji su uživali u učenju novih vještina i otkrivanju čari tradicionalnih zanata.

Terezija i Dragica također su istaknule da je za izradu jednog cekara potrebno oko šest sati, a već duže vrijeme sve je veći problem nabaviti „luščije“, kvalitetnu sirovinu, komušinu od starinskih sorti kukuruza.

Atmosfera na štandu Udruge žena Nedelišće bila je ispunjena s veseljem i ljubavlju prema kulturnom naslijeđu, kako i treba biti!

Festival Art Forest nastavlja s programom, a štand Udruge žena Nedelišće ostaje nezaobilazno mjesto za sve one koji žele osjetiti duh prošlih vremena i naučiti nešto novo o našoj tradiciji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije