udomitelji međimurja

PODRŠKA NAJPOTREBNIJIMA Obitelji Suzane Lehkec i Sanimira Štefičara brojnima su pružili toplinu i sigurnost doma

Nastavno na obilježavanje nacionalnog dana udomiteljstva, Hrvatski zavod za socijalni rad, Županijska služba Međimurske županije, Tim za udomiteljstvo želi istaknuti svoje kandidate za ovogodišnju nagradu za izuzetne uspjehe ostvarene u promicanju i obavljanju udomiteljstva

Udomiteljstvo je nesebična praksa koja mijenja živote, pruža toplinu doma, ljubav i sigurnost onima koji to najviše trebaju. Često prolazi neprimijećeno, ali doprinos udomitelja zajednici i društvu u cjelini je ogroman i neprocjenjiv.


Udomitelji su heroji svakodnevnice koji otvaraju vrata svog doma, njihova hrabrost i posvećenost, često i odraslima pruža mirno i stabilno okruženje, a djeci drugu šansu za sretno djetinjstvo, oblikujući njihovu budućnost na pozitivan način.

Udomiteljstvo je čin ljubavi

Djeca dobivaju emocionalnu podršku i pažnju što je ključno za emocionalni i socijalni razvoj djeteta, budućeg ravnopravnog člana našeg društva. Udomitelji nisu samo osobe koje pružaju krov nad glavom; oni postaju mentori, roditelji, pružaju podršku i pouzdana su figura u životu svakog korisnika, bilo djeteta, bilo odrasle osobe. Kroz različite životne izazove, udomitelji nude ruku podrške i ljubavi, često postajući trajni članovi obitelji pod krovom udomitelja i u srcima korisnika.

Udomiteljstvo je čin ljubavi i altruizma koji može značajno utječe i mijenja živote osoba i djece u potrebi.
Kroz udomiteljstvo, zajednica ima priliku pokazati svoju suosjećajnost i brigu prema onima kojima je to najpotrebnije, a udomitelji postaju mostovi, donoseći svjetlo u živote koji su možda započeli u sjeni.
Godišnja nagrada otišla je u druge ruke ove godine odlukom nadležnog tijela no kandidati koji su predloženi od strane Županijske službe za udomiteljstvo iz Međimurja ničim ne zaostaju i vrijedni su svakog priznanja.

Obitelj Suzane Lehkec


Iz redova udomitelja za djecu, to je obitelj Lehkec Suzane iz Savske Vesi koja se udomiteljstvom bavi od 2005.g. a dosada je udomila 63 djece od kojih je čak 31 zbrinuto institutom posvojenja. Sva ta djeca i njihovi roditelji ovu obitelj prepoznaju kao nezaboravnu i odlučujuću u ostvarenju njihova sna a to je da imaju i postanu obitelj.


Profesionalnim, ali istovremeno iskreno toplim emocionalnim odnosom prema djeci i njihovim
roditeljima i posvojiteljima, postižu to da im se i djeca koja su se vratila svojim roditeljima i posvojitelji koji su posvojili djecu iz njihove udomiteljske obitelji uvijek vraćaju. Posvojitelji koji su posvojili djecu iz njihove udomiteljske obitelji, roditelji čija su se djeca vratila u svoje biološke obitelji, ali i mnogi drugi, osobito mlađi udomitelji uvijek ističu svoja pozitivna iskustva s ovom obitelji.

Obitelj Štefičar iz Kuršanca

Od strane udomitelja za odrasle predlagali smo udomiteljsku obitelj Štefičar Sanimira iz Kuršanca. Osim svojim predanim radom i upornošću, ova se obitelj ističe i izuzetnom spremnošću na suradnju  sa Područnim uredom Čakovec od samih početaka udomiteljstva i sa svim drugim institucijama. Udomiteljska skrb za starije i nemoćne, (oko 80-tak korisnika) osobe sa margina društva kao najmanje pretenciozni oblik skrbi bio je izbor ove udomiteljske obitelji a ostao je i nadalje dok njena kvaliteta bez obzira na teške tragedije i izazove koji su ih zadesili nije bila kompromitirana.

U tom smislu ova udomiteljska obitelj upravo predanošću, dosljednošću i ustrajnošću kojom se ističe i koju predvodi, vrši promociju udomiteljstva jer kao dugogodišnji, vjerni i pouzdani partner ovome Područnom uredu Zavoda za socijalni rad predstavlja najbolji primjer kvalitetne udomiteljske obitelji koja je ovom poslu predana i spremna se prilagoditi svim promjenama koje su uistinu kroz ovih 20 godina bile brojne.

Oba kandidata prepoznata su u lokalnoj zajednici čemu svjedoče preporuke navedenoj kandidaturi koje su dobili od Grada Čakovca, Obiteljskog centra, Područne službe Međimurske, Dječjeg vrtića Loptica, Specijalističke ordinacije primarne medicine M. Gluhak, stručnih djelatnika ŽBČ, Odjel psihijatrije, PU Prelog te brojnih posvojitelja.

Ponosni smo na svoje udomitelje, osobite one koji u najtežim situacijama zadrže vjeru i ustraju. A kad se prevladaju teške situacije sve stvari kreću na bolje, udomitelji znaju da su dali korisnicima najbolji dar koji se ne može kupiti novcem.

Ukoliko razmišljate o udomiteljstvu, želite otvoriti svoje srce ili imate bilo kakva dodatna pitanja slobodno se javite Timu za udomiteljstvo Županijske službe Međimurske županije na adresi Jakova Gotovca 9 ili na sljedeće brojeve telefone:

Adela Janić, dipl. soc. radnica. 040/391 952 ili 099/4391 920

Petra Takač, mag. psihologije 040/391 946 ili 099/6391 353

Daniel Rupić, mag. iur 040/391 923 ili 099/1638 116

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije