antunovo

SRETAN IMENDAN Prečasni Antun Hoblaj u Prelogu je skoro pet desetljeća, a župljani ga neizmjerno cijene i poštuju!

Na današnji blagdan Antunovo, godovnjak je i preloški prečasni Antun Hoblaj koji je u Prelogu već 48 godina, a nedavno je, 15. svibnja proslavio i 75. rođendan

Antun Hoblaj, prečasni župe sv. Jakoba u Prelogu već je skoro pet desetljeća posvećen služenju Bogu i ljudima. Njegovu predanost vjerskom, kulturnom i društvenom životu prepoznali su građani koji ga neizmjerno cijene i poštuju.

Životni put

Antun Hoblaj, rođen 15. svibnja 1949. godine u Štrukovcu (župi Selnica), potječe iz velike obitelji sa sedmero djece. Uz Antuna, svećenički put odabrao je i njegov stariji brat, dr. Alojzije, koji je postao istaknuti hrvatski teolog i dugogodišnji profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, dok je najmlađa sestra Marija postala redovnica s. Hijacinta.

Nakon završetka studija na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, gdje se specijalizirao u pastoralnoj teologiji, Antun Hoblaj zaređen je za svećenika 1975. godine. Već sljedeće godine imenovan je kapelanom u župi sv. Jakoba u Prelogu, gdje je služio uz župnika Alojzija Vojvodu.

Prečasni Hoblaj član je brojnih kulturnih i društvenih udruga, uključujući Maticu hrvatsku od 1971. godine, Zmaj Štrukovski Družbe Braća Hrvatskog Zmaja, Društvo za povijesnicu Zagrebačke nadbiskupije “Tkalčić” te je počasni član Zrinske garde Čakovec i nekoliko priločkih društava.

Voljen i cijenjen u Prelogu

Za svoj neizmjerni doprinos gradu prečasni Hoblaj je nagrađen brojnim priznanjima, počasni je građanin Grada Preloga, a dobitnik je i Nagrade za životno djelo Grada Preloga. Predstavljena je i monografija „U službi Bogu i ljudima“, koja donosi priču o prošlih četrdeset godina župe u Prelogu.

Pod vodstvom prečasnog Hoblaja, župa sv. Jakoba doživjela je procvat. Njegovi izvanredni rezultati u širenju vjere i vjerskog života vidljivi su kroz obrazovanje mladih i predani pastoralni rad sa svim župljanima. Vjerski život župe postao je primjer uspješnog pastoralnog djelovanja u Varaždinskoj biskupiji.

Prečasni Hoblaj istaknuo se i kao neumoran graditelj i obnovitelj sakralnih objekata i spomenika. Potpuno je obnovio župnu crkvu sv. Jakoba, jedan od najljepših primjera baroknog sakralnog graditeljstva u sjevernoj Hrvatskoj. Obnovio je i filijalne crkve u Cirkovljanu i Otoku, te dao izgraditi spomen kapelu Sv. Huberta na obali Drave. Obnovljeni su i brojni pilovi i raspela na području cijele župe.

Na prijelazu stoljeća prečasni Hoblaj sagradio je i uredio pastoralni dom Blaženog Alojzija Stepinca, koji je postao jedno od glavnih središta vjerskog, kulturnog i umjetničkog života Preloga i donjeg Međimurja. Njegov doprinos osnivanju Srednje škole u Prelogu, radu ostalih škola i kulturnih ustanova te niza priločkih društava i udruga je neprocjenjiv.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije