OKRUGLI JUBILEJ

DOBITNIK PLAKETE Franjo Vugrinec: Ne bih mogao biti vatrogasac bez potpore supruge

Franjo Vugrinec: Žene vatrogasaca su najviše zakinute. Svi samo pričaju i hvale vatrogasce, a o njihovim ženama nitko. A one su te koje nas dočekuju i prihvaćaju kakvi god stigli kući

Na sjednici Općinskog vijeća Općine Nedelišće, koja se održala u četvrtak, 6. lipnja, odlučeno je da će, među četiri dobitnika Plakete Općine Nedelišće, biti i Franjo Vugrinec iz Gornjeg Kuršanca.

Za Plaketu Općine Nedelišće bio je predložen zbog dugogodišnjeg rada u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Gornji Kuršanec. Čak 50 godina traje posvećenost Franje Vugrinca vatrogastvu i pomoći zajednici kada zatreba.

U Društvu od samog početka

“Gospodin Vugrinec u DVD-u Gornji Kuršanec djeluje od samog osnivanja 1974. godine. Dakle, ove godine i DVD, koji trenutno ima 32 člana, i Franjo slave okrugli jubilej. Mi ćemo tu okruglu obljetnicu proslaviti u rujnu”, kaže Leonard Kirić, tajnik Društva.

“Odmah po osnivanju pristupio sam DVD-u. Prvo sam bio spremištar, a onda 10 godina tajnik DVD-a, pa član Nadzornog odbora i četiri sam godine bio njegov predsjednik. Zbog bolesti sam prije nekoliko godina morao odstupiti, a sada je moj sin predsjednik. Član sam DVD-a od samih početaka, od vremena kada nismo imali ni špricu ni vozilo”, skromno priča o svojoj vatrogasnoj karijeri Franjo Vugrinec.

Ništa bez žene i obitelji

Gospodin Franjo, rođen 1949. godine, uz dva sina i kćer, ima i dva unuka te tri unuke. Najstarija unuka ima 24 godine, a najmlađi unuk ove jeseni kreće u prvi razred osnovne škole. Franjina strast i zanimanje za vatrogastvo prešla je i na njegovu djecu. “Gotovo smo svi uključeni u rad DVD-a. Iako jedan sin sada živi u Nedelišću, on je ostao član DVD-a u Gornjem Kuršancu, a i kćer je vatrogaskinja”, ponosno o svojoj obitelji priča Franjo.

O svojoj supruzi Nevenki Franjo pak govori s najviše poštovanja: “Žene vatrogasaca su najviše zakinute. Svi samo pričaju i hvale vatrogasce, a o njihovim ženama nitko. A one su te koje nas dočekuju i prihvaćaju kakvi god stigli sa zgarišta kući. One su te koje nam peru i peglaju odore, one se brinu o nama, i toleriraju nam sve – pa čak i kad dođemo doma malo neozbiljni nakon vatrogasne fešte. Ne bih mogao biti vatrogasac bez potpore moje supruge Nevenke”.

Najgore je kad čovjek ne može pomoći

No, u dugoj vatrogasnoj karijeri, dva su događaja o kojima još danas razmišlja te sa žaljenjem priča: “Kad je čovjek nemoćan i ne može pomoći, to je najgore. Kad je 2004. godine izgorio u potpunosti ugostiteljski objekt ‘Vrbi’ u Gornjem Kuršancu, osjećao sam nemoć jer nisam mogao pomoći. Radio sam u Čakomu, bio sam na poslu i kad sam došao na zgarište, više nije bilo ničega za gasiti. Nisam mogao pomoći i bilo mi je teško.
Drugi događaj je bila poplava u Pušćinama 2016. godine. Drava je probila nasip i to ne možeš zaustaviti nikakvim vrećama, to je moć prirode protiv koje ne možeš. Tu me isto mučila ta nemoć”.

Povodom dobivanja Plakete Općine Nedelišće, za naš portal otkriva i kako za DVD Gornji Kuršanec priželjkuje privlačenje mlađih članova jer članstvo trenutno stagnira. Mladima više nije zanimljivo sudjelovanje u radu Društva. “Ako se osvrnem na 50 godina rada u DVD-u, mogu reći da mi je jako drago što sam ostao u Društvu i što me Društvo nije zanemarilo, što još uvijek slušaju moje savjete, ali i kritike. Dobro je pomagati, zato i postojimo da pomažemo drugima”, plemenito je zaključio Franjo Vugrinec.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije