PETAR HORVAT

CIRKOVLJANČANIN TVRDI ‘Varaždinci zagađuju međimursku Dravu’

Ja sam pio vodu direktno iz Drave. Drava z doba mojeg djetinjstva nije bila zagađena, bila je čista i zdrava…

Ove su rečenice dio priče kazivača u nedavno objavljenoj knjizi Dravski mlinovi i virovi i druge priče iz života uz staru Dravu čiji je autor zaljubljenik u prirodu, osobito rijeke, Petar Horvat iz Cirkovljana.

Ovih se dana Horvat obratio redakciji lista Međimurje s ciljem da upozori na nešto o čemu, kako ističe, nitko, a pogotovo političari, javno ne govore. U jednoj rečenici, naš sugovornik tvrdi da Varaždinci zagađuju međimursku Dravu.

– Godinama se otpadna voda s područja dijela Varaždinske županije, odnosno općine Trnovec Bartolovečki, ispušta u Dravu i takva zagađena voda teče Međimurjem. Razlog tome je što nemaju dovoljne kapacitete uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, a tome je tako zbog političkih prepucavanja. Iz medija susjedne županije poznato mi je da je postojeći uređaj sagrađen osamdesetih godina prošloga stoljeća, dok se o novome, odnosno o gradnji i rekonstrukciji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, govori najmanje pet godina. Tamošnji političari tvrde da postojeći uređaj još uvijek ispunjava svoju funkciju, no poznato je i da se kod kupališta Aquacity i mjesta Trnovec povremeno šire neugodni mirisi.

– Moj sin Mario Horvat je liječnik i utvrdio je i jedno žarište, kod Šemovca. Ispuštaju nam otpadnu vodu i za nekoliko godina rijeka će biti izrazito zagađena, u dahu nam je ispričao Horvat. O problemu je u dva navrata pisao i županu Varaždinske županije Anđelku Stričaku. On je, napominje Horvat, odgovorio da ne zna ništa o zagađenju te da će Horvatova pitanja ima li Grad Varaždin ispravan pročistač otpadnih i fekalnih voda, odnosno je li on dovoljnog kapaciteta, proslijediti Gradu i gradskom poduzeću Varkom. Odgovora još nema.

– Ja bih rekao da im se svima živo fućka, a uništavaju jednu od najvećih prirodnih vrijednosti našega kraja, ogorčen je Horvat. Hoće li nakon njegovog javnog istupa reagirati barem netko iz Međimurske županije?

*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3606

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije