PILI BI GA I AJNGELI

KOD JOHMANA U BADLIČANU Domaći gemaj jača krv, a tek ono drugo…

Damir Herjavec iz Badličana, poznatiji kao Johman, vrijedni je vinogradar i lovac

Vinograde ima u blizini kuće u Badličanu te na Perjaku u Svetom Urbanu. U prolazu tim krajem zastali smo ga nakratko kako bismo doznali što zori u njegovom reprezentativnom, boltanom vinskom podrumu. Doznali smo da uzgaja sasvim drukčije sorte od većine gornjomeđimurskih vinogradara.

– Od bijelog vina uzgajam kerner i koristim ga za mješavinu. Od crnog vina imam gemaj (gamay) i cvajgelt (zweigelt) – ispričao nam je točeći iz bačve degustacijsku kupicu.

Naime, i od crnog vina radi mješavinu tako što u cvajgelt, za boju i snagu, dodaje nešto gemaja. Pri srcu mu je baš gemaj prema kojem mnogi iz starije generacije gaje posebnu ljubav – mnogi su ga uzgajali na brajdama.

– Gemaj ima puno šećera, a najbolje je kad je oko sto heksla; tada bude i visok alkohol. Nekad je gemaj bio na brajdama, a ja ga danas imam u vinogradu. Čistog gemaja je malo pa ga stavljam u cvajgelt. Nekako, kao da crno vino trenutno nije u modi, ali to će se promijeniti jer gemaj je… – kaže i dovršava rečenicu francusko-latinskom uzrečicom koju nismo uspjeli dešifrirati!

Ovo je vjerojatno jedna od podcjenjenijih sorti, pomalo zaboravljena, možda od nekih i prezrena (sasvim pogrešno!) zbog brajdi. Enciklopedije pak kažu kako je riječ o divljoj ranoj sorti grožđa koja je otporna na bolesti i nije ju potrebno prskati.

A gemaj je doista sjajan. Najjača je njegova tamna, ljubičasta boja, miris, aroma, pjena i zov davnina; smatra se jednim od najstarijih sorti! I ajngeli bi ga pili te ga svaki pravi vinoljub mora dobro poznavati! Posebnu čar daje crnim mješavinama.

– No kod gemaja su važniji njegovi zdravstveni efekti. Ljudi ga znaju trošiti nakon kemoterapije, shvatili su što je prava roba, a ne ono jeftino crno “vino” iz dućana. Domaći gemaj jača krv, a da ne pričamo o onom drugom… – sad smo razumjeli gazdu Johmana!

Pokušali smo, zbog interesa mještana Badličana, Prhovca i Preseke, doznati i zašto ga zovu Johman.

– Nas Herjavce zovu Johmanima po dediju, ali nitko nije uspio saznati zašto. Dedek je rodom iz Gornje Dubrave i zvali su ga Johmanov Vanč – kaže. Živjeli Johmani!

*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3605

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije