VEĆ POLA STOLJEĆA

ANTON DANČO IZ TOTOVCA Vatrogasac uvijek i zauvijek

Antun je rodom iz Strahoninca, a oženjen u Totovcu

Njegov DVD Totovec proslavio je stoljeće postojanja, a on nešto manje svoje vatrogasne karijere. Dančo je naime vatrogasac pola stoljeća, a u tu se zajednicu uključio kao mladić od 18 godina i to u DVD-u Strahoninec. Bilo je to 8. veljače 1974. godine.

– Vatrogasac sam postao tako da smo došli s terena i ljudi su nas pozvali ako se želimo priključiti vatrogascima i nas šest se priključilo. Od nas šest još smo samo dvojica živi. Od početka smo radili pomoćne poslove, gdje je što trebalo pomoći. U svojoj vatrogasnoj karijeri bio sam zapovjednik DVD-a Totovec, a sad sam dopredsjednik, kaže nam ovaj prekaljeni vatrogasac.

Radni je vijek proveo u Čateksu u kojem je bio u vatrogasnom interventnom vodu, a radio je na održavanju pogona. Iz svoje duge i bogate vatrogasne karijere pamti mnogo lijepih trenutaka, ali i onih strašnih.

– Najgore što je bilo je požar deponije smeća u Totovcu. Još pamtim vrućinu, dim, čađu koja je padala. Bio sam ondje 24 sata, od početka do kraja. Nije me bilo strah, svi su došli u pomoć, čak 28 društava, Javna vatrogasna postrojba Čakovec, DVD iz Kućan Marofa i sav vatrogasni vrh, sjeća se Dančo. Ponosan je na svoje kolege vatrogasce i na to što je već pola stoljeća vatrogasac.

– Vatrogasac uvijek! Jednom i zauvijek, to je najbolje što možeš humano i djelatno raditi za dobrobit naroda i sela. Poručujem mladima da nam dođu, imamo sve, navalku, dva kombija, sve što nam treba. Nek’ se ostave mobitela i kompjutera, nek’ to bace i dođu k nama, poziva ovaj vatrogasni veteran mlade. Ponavlja da od vatrogastva nema ni boljeg ni ljepšeg i dodaje da su odlična ekipa, uvijek spremna pomoći, ali i podružiti se. Posebno se dobro slaže s predsjednicom Ivankom s kojom provodi puno vremena. Kad se ne bave vatrogastvom, onda su posvećeni obitelji. Ivanka i Anton su naime bračni par.

*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3605

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije