HUMANITARNA AKCIJA

U UDARU VLAKA OSTALA BEZ NOGU Karla Hergotić iz Dunjkovca: Želim ponovno trčati

Prije dvije godine na pružnom prijelazu između Dunjkovca i Nedelišća dogodila se velika tragedija

U udaru vlaka tada maloljetna Karla Hergotić ostala je bez obje noge. Njezin se život u potpunosti promijenio, ali Karla se nije predavala. Uz pomoć proteza ona danas hoda, bavi se raznim sportovima, a želi i opet trčati – baviti se atletikom!

– Maturantica sam Ekonomske i trgovačke škole Čakovec, a sport je, unatoč invaliditetu, moj način života. Reprezentativka sam u sjedećoj odbojci, lani sam sudjelovala na Europskom prvenstvu. Aktivno treniram u košarkaškom klubu invalida Varaždin te sam se upisala na listu top pet strijelaca II. hrvatske lige u kolicima, no želim se opet baviti i atletikom, trčati, što sada ne mogu. Raduje me šetnja prirodom, slušanje glazbe, druženje uz kavu i igra s kućnim ljubimcem. Pišem o svemu što me pogađa i raduje, sanjam o putovanjima – priča ova divna mlada djevojka, danas 19-godišnjakinja.

Pokrenuta je velika humanitarna akcija kako bi joj se omogućila kupovina kvalitetnih proteza. Zna se već kako su “socijalne” proteze HZZO-a nužno zlo. S njima gotovo ne može savijati noge, Karla kaže kako je hod poput koračanja na lego kockicama. Akcija za kupnju pravih proteza počela je u ETŠ-u, a tehnički ju provodi Općina Nedelišće.

Donacije za protezu

– Cijeli dan sam u pokretu, na nogama. Želim nastaviti sa školovanjem, biti samostalna i pokretna, no najveća mi je želja vratiti se u atletiku u kojoj sam bila šest godina – ispričala je Karla na konferenciji za novinare koja je održana 20. svibnja u općinskoj upravi Nedelišća.

Uz nju su bili ravnateljica ETŠ-a Bosiljka Vinković Kukolić i načelnik Nikola Novak. Najavili su akciju za nabavku kvalitetnih, prilagođenih proteza koje su sve samo ne jeftine.

– Karla je naša maturantica, odlikašica koja će studirati i vrsna atletičarka koja je imala obećavajuće rezultate. Dogodio se splet ružnih okolnosti kojih se ne želimo ni sjetiti te je ostala bez obje noge. Odmah smo nudili pomoć, ali dugo nije ništa željela jer je skromna. Kako ju proteze žuljaju i teško hoda, mogla se baviti samo sportom u kolicima. Konačno je prelomila i rekla kako više ne može. Krenuli smo u akciju i dobili ponude od majstora koji joj slažu noge. Škola ne može prikupljati novac u humanitarnoj akciji pa to čini Općina Nedelišće, putem posebnog računa. Inače, već su se uključile sve srednje škole, dirljivo je bilo na Najglasu kad su učenici davali sve što imaju u džepu – kazala je ravnateljica ETŠ-a.

Proba je uspjela

Karla je dodala kako su “njezini majstori” sveli cijenu novih, kvalitetnih proteza na najmanju moguću, no još uvijek je riječ o 31 tisući eura. Uz naznaku “za Karlu” dobrovoljni prilog svi mogu uplatiti na broj računa HR59 239 0001 1500 276 469. Akcija traje dva mjeseca, a ako bude viška, novac ide drugim obiteljima u potrebi.
Inače, nove proteze funkcioniraju odlično. Karla je s njima i došla na ovu konferenciju. Dobila ih je za probu i kaže kako su zakon. Da je imala duže hlače gotovo ne bismo ništa ni primijetili u njezinom hodu. Sad ih još treba platiti, ali zahvaljujući našim mještanima širokog srca, poduzetnicima, udrugama i ostalima ova će akcija zasigurno uspjeti!

*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3605

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije