vode OPG od 2009. godine

DONJI KRALJEVEC Vladimir i Nadica Vidović: Shitake gljive izvor su zdravlja

Supružnici Vladimir i Nadica Vidović vode OPG od 2009. godine, a u prvim godinama bavili u se ekološkim uzgojem oraha i lješnjaka, a ponukani sve češćim dokazima o ljekovitosti gljiva i češnjaka, odlučili su krenuti i u tom smjeru

– Ekološki uzgoj shitake gljiva u Međimurju nije razvijen te smo jedni od rijetkih uzgajivača na našem području. Uz gljive uzgajamo i steviju te ekološki češnjak od kojih radimo i tinkture, a hvaljena su i naša hladno prešana ulja od oraha, lješnjaka i od badema, rekla nam je Nadica Vidović.

Shitake gljive rastu na hrastovim oblicama u koje se umeću miceliji gljive koje rode nakon dvije godine.

– Ove gljive su navodno antikancerogene, koče umnožavanje virusa hepatitisa, djeluju na održavanje i poboljšanje imunostatusa zdravih i oboljelih, povećavaju otpornost protiv patogenih bakterija, funkciju jetre. Mi ih pripremamo na razne načine, a najviše volimo svježe koje možete pirjati, pohati, kuhati. Sušene namačete i tada u raznim varivima koristite i vodu i gljivu, a prah od gljiva možete konzumirati i u jogurtu, opisala je Nadica koja preporuča i tinkture od miješanih gljiva, shitake, genoderme i ćuranovog repa te od češnjaka.

*Preuzeo iz Lista Međimurje, broj 3543

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije