Supružnici Vladimir i Nadica Vidović vode OPG od 2009. godine, a u prvim godinama bavili u se ekološkim uzgojem oraha i lješnjaka, a ponukani sve češćim dokazima o ljekovitosti gljiva i češnjaka, odlučili su krenuti i u tom smjeru
– Ekološki uzgoj shitake gljiva u Međimurju nije razvijen te smo
jedni od rijetkih uzgajivača na našem području. Uz gljive
uzgajamo i steviju te ekološki češnjak od kojih radimo i
tinkture, a hvaljena su i naša hladno prešana ulja od oraha,
lješnjaka i od badema, rekla nam je Nadica Vidović.
Shitake gljive rastu na hrastovim oblicama u koje se umeću
miceliji gljive koje rode nakon dvije godine.
– Ove gljive su navodno antikancerogene, koče umnožavanje virusa
hepatitisa, djeluju na održavanje i poboljšanje imunostatusa
zdravih i oboljelih, povećavaju otpornost protiv patogenih
bakterija, funkciju jetre. Mi ih pripremamo na razne načine, a
najviše volimo svježe koje možete pirjati, pohati, kuhati. Sušene
namačete i tada u raznim varivima koristite i vodu i gljivu, a
prah od gljiva možete konzumirati i u jogurtu, opisala je Nadica
koja preporuča i tinkture od miješanih gljiva, shitake, genoderme
i ćuranovog repa te od češnjaka.
*Preuzeo iz Lista Međimurje, broj 3543