JUBILARNA GODINA

ZLATNE U VERONI Pučpuljike za Majčin dan u Murskom Središću

Za Ansambl 'Pučpuljike' 2024. je lijepa godina

U veljači su članice proslavile peti rođendan udruge, koji su rođendanskim koncertom u ožujku dostojno obilježile, a u travnju su se iz Italije vratile sa zlatom s međunarodnog natjecanja.

Naime, sudjelovale su na natjecanju ‘Primavera musicale le Veronese – Concorso internazionale de canto corale’ u Veroni, koje se održavalo od 3. do 6. travnja.

– Pučpuljike su osnovane kao ženska vokalna skupina 2019. godine, bilo nas je 17 originalnih članica od kojih je velika većina još uvijek u Ansamblu. U početku smo se prvenstveno bavile folklornim izričajem, koji nam je bio blizak. S vremenom smo proširivale djelatnost pa smo počele pjevati i klasiku, zabavne obrade, popularne pjesme…

I dalje nam je folklor posebno drag, a osim međimurskih pjesama izvodimo i ostali hrvatski folklor, ali i napjeve s čitavog Balkana, s pričom o počecima započela je aktualna predsjednica Ansambla, Kristina Premuš. Dodaje i da svake godine surađuju s vokalnim pedagogom od kojeg uče tehnike i sve ostalo što im je potrebno kako bi napredovale.

Rad na sebi

– Smatramo to važnim, unatoč tomu što naša dirigentica Andrea Ščapec već ima bogato iskustvo: vodila je razne zborove, i dječje i odrasle. Puno radi na sebi, što potom prenosi i na nas i od nas traži nove stvari. Tako mi svake sezone radimo na težem programu.

Trenutačno smo 32, trebale bi doći i neke nove članice. U početku nam je bilo dosta teško, jer doista nismo imale ništa od opreme. Snalazile smo se na razne načine – vlastitim sredstvima, sponzorstvima, obitelji su nam puno pomagale, Međimurska županija i Grad Čakovec… Sve je išlo dosta dobro do pandemije, tijekom koje nismo bile sigurne hoće li sastav preživjeti nedostatak proba, nastupa i sve ostalo što nam je donijela, prisjeća se predsjednica. Bilo je to vrijeme kad je umjetnički amaterizam došao na dosta ‘klimave noge’, od čega se neke udruge ni dan-danas nisu oporavile.

– Uspjele smo zadržati kontinuitet. Nakon korone počele smo raditi ‘punom parom’, a posebno ‘turbo’ bila je prošla godina: gotovo svakoga tjedna imale smo po jedan nastup. Bilo je dana kad smo imale dva ili tri nastupa! Ove godine smo odlučile usporiti, jer je taj tempo dugoročno neodrživ. Tjedno imamo dvije probe od po dva sata, kad su aktualna natjecanja to se pojačava, a sad imamo i korepetitoricu, dirigenticu Simonu Novak, pa možemo raditi odvojeno po dionicama.

Simona vodi i dječji zbor, koji je s djelovanjem počeo u rujnu prošle godine. U ovom trenutku ima ih desetero – osam djevojčica i dvojica dječaka. U sklopu Ansambla djeluje i dramska sekcija, koju uglavnom čine djeca iz dječjeg zbora, ali dobro došla su i druga djeca, koja ne moraju nužno pjevati, objašnjava Kristina, uz napomenu da dramsku sekciju vodi Ivana Lesjak Možek, po struci prof. pedagogije i sociologije, koja ima iskustva s glumačkim amaterizmom, kaže predsjednica Pučpuljika.

Ansambl ima i instrumentalnu sekciju, koju vodi Daniel Mario Novak, prof., zaposlenik Umjetničke škole ‘Miroslav Magdalenić’ Čakovec. S njima surađuje i bubnjar Filip Josipović Šmit.

Djevojke i žene koje pjevaju u Pučpuljikama imaju između 16 i 53 godine. Recept njihova uspjeha, ističe predsjednica, u tome je što radu pristupaju ozbiljno, a nakon obavljena posla se zabavljaju. Druže se i međusobno pomažu i privatno, dodaje.

Uključuju se i naše obitelji, svi su vrlo involvirani – od muževa, djece… Kad su koncerti, svi dolaze pomagati i volontirati kako bismo mi bile što manje opterećene i da se možemo fokusirati na nastupe. Bez podrške obitelji sigurno ne bismo toliko dobro funkcionirale, naglašava Kristina.

Vjetar u leđa

Za natjecanje u Veroni praktički su se pripremale od osnutka, kaže, i pristupile su mu s dužnim

(straho)poštovanjem: osim što se održava više od 30 godina, na natjecanju je sudjelovalo više od 700 pjevača, uključujući zborove iz SAD-a, Njemačke, Turske, Bugarske, Nizozemske i Italije. Bilo im je to predivno iskustvo, pri čemu su dobile priliku i predstavljati svoju domovinu i rodni kraj.

U posebno lijepom sjećanju Pučpuljikama je ostalo natjecanje Zlatna lipa Tuhlja iz 2021. godine, kad su potpuno nenadano ušle u Grand Prix.

– Doista nismo to očekivale, do te mjere da je nekoliko cura otišlo kući zbog obaveza! (smijeh) Bio nam je to veliki vjetar u leđa. Osim aktivnih članica imamo i podržavajuće članove – to su mahom naši supruzi i djeca, tako da nas je službeno zapravo 50-ak.

Do kraja sezone, prije ljetnog odmora, očekuje nas još sedam nastupa, među kojima i par natjecanja: to su Adria Cantat u Šibeniku 18. svibnja i Zlatna lipa Tuhlja 15. lipnja, ističe predsjednica Premuš.

Pučpuljike će, uz Hrvatsku udrugu zborovođa, biti suorganizatorice velikog projekta koji će se najesen održati u Čakovcu: riječ je o događanju Croatia Cantat – međimurskom natjecanju zborova. Očekuje se dobar odaziv te bi natjecanje moglo puno ljudi dovesti u Međimurje.

Ovih dana u glazbi Pučpuljika najranije možete uživati na njihovu koncertu povodom Majčina dana u Murskom Središću u subotu, 11. svibnja. Gosti će im biti Tamburaški orkestar KUU-a Zvon iz Male Subotice te Vokalni ansambl Contesse iz Suhopolja. Koncert u CZK-u Rudar počinje u 19.30, a ulaz je za posjetitelje besplatan.

Vidimo se!, poručuju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije