U PODRUMU OBITELJI KADEŽABEK

BILJKA NEOBIČNOG PLODA Budina ruka dosegla do Kuršanca

U podrumu obitelji Kadežabek u Kuršancu, posađena u teglu te kroz zimu spremljena na toplo, prezimljuje biljka neobičnog ploda

Riječ je o budinoj ruci, biljci koja korijene vuče iz Azije, točnije Indije, Kine i Japana, a blisko je vezana uz budizam. Plodovi simboliziraju sreću i dug život, u prirodi raste kao grm te naraste do dva metra uz četrdesetak kilograma plodova, a kad raste u tegli, naraste koliko tegla dopusti. U obitelj Kadežabek stigla je kao poklon od prijatelja, nakon toga je nabavljena još jedna sadnica. Povremeno se na ovu može naići u rasadnicima po cijeni od 25 do 40 eura za sadnicu.

-Prvu biljku smo dobili prije nekoliko godina i dugo je bila bez plodova pa smo mislili da neće ništa biti od toga. Onda je procvala i očekivali smo oko pola kilograma plodova, da bi na kraju ubrali tri kilograma. Svaki plod ima oko 300 grama, priča nam domaćin i uzgajivač budine ruke Borna Kadežabek (22), student varaždinskog Fakulteta organizacije i informatike. Podrobnije nam je i opisao plod:

-Ima okus po limunovoj kori i cijeli je jestiv. Unutrašnjost je bijele boje i pomalo gorkastog okusa. Najbolje je plod potopiti u alkohol da nastane liker jer piću daje citrusnu notu i miris, a blagog okusa je okusa, pa piće ispadne poput likera od limuna.

*Preuzeto iz Lista Međimurje br. 3595

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije