NAŠI FILMAŠI

ŠAF SLAVI 49. ROĐENDAN ‘Dječja urođena kreativnost je nešto što izaziva neprestano divljenje kod nas odraslih’

Sutra, 28. veljače, naša prestižna Škola animiranog filma (ŠAF) Čakovec slavi veliki 49. rođendan

Ususret rođendanu, a i općenito o njihovom stvaralaštvu, razgovarali smo s glavnom voditeljicom ŠAF-a, Jasminkom Bijelić Ljubić.

Proteklog tjedna, u sklopu proslave 49. rođendana, ŠAF-ovci su proveli odlične rođendanske aktivnosti – dječju likovnu radionicu i tradicionalni planinarski pohod po našim predivnim međimurskim bregima.

ŠAF broji mnoštvo članova

Na samom početku, voditeljica Jasminka spomenula je da trenutno članstvo ŠAF-a broji oko 160 članova  tijekom kalendarske godine.

– Djeca provode slobodno vrijeme u specifično- kreativnoj aktivnosti realizacije svojih ideja u formi animiranih filmova, raznih tehnika. Odrasli su uključeni u funkcioniranje udruge u vidu podrške ili promocije, u provođenju radionica, organizaciji izleta i slično, istaknula je Jasminka.

Podsjetimo, ŠAF provodi programe i radionice za odrasle, uglavnom nastavnike, ali i samostalne autore, bilo na Školi medijske kulture ili u vlastitim prostorima.

Ne staju s uspjesima

Poznato je da ŠAF dugi niz godina niže državne i svjetske nagrade. Njihov rad zapažen je i cijenjen u cijelom svijetu.

U 2023. godini osvojili su 3 državne nagrade i jednu međunarodnu. Također, sudjelovali su na preko 20 domaćih i stranih filmskih festivala, a uz to, bili su selektirani u retrospektive animiranih filmova.

Odrasli članovi sudjelovali su u izradi animiranih dijelova predstave KD Pinklec i Dada, „Duuugodan Zubić-vile” te im je to posebno drago iskustvo.

Jasminka je istaknula da s kazalištima dosta surađuju protekle četiri godine. Manje ih se percipira kao autore, a više veže uz ime udruge, zaključila je.

– U projektima uglavnom nastojimo aplicirati prema lokalnim financijerima i Ministarstvu kulture (Hrvatski audiovizualni centar). Nažalost, nismo naišli na projekte EU kojima bi se financirao rad s postojećim članovima i podržala kvaliteta rada ŠAF-a, kazala je Jasminka.

Također, važno za spomenuti je da ŠAF nije projekt. Djeca često rade i iznad svojih mogućnosti. Rad na crtežima, lutkama i filmu općenito ih opušta i veseli.

Mladi umjetnici

Zanimalo nas je kamo mladi kreativci i umjetnici odlaze na studije, a i kako suvremena tehnologija utječe na mlade.

– Dosta naših srednjoškolaca upisalo je studij animacije, dizajna, primijenjene umjetnosti i multimedije. Upišu li i druge studije, vjerujemo da će im divergentno mišljenje koje smo poticali kod njih pomoći u tome da budu kreativni u iznalaženju i poslovnih rješenja i razvoju svoje karijere, istaknula je.

U ŠAF-u primjećuju da sve više djece biva zasićeno tehnologijom pa se kod njih na koji sat djeca ‘isključe’ s digitalnih sadržaja.

– Naravno, ukoliko je potrebno takvu tehnologiju koristimo i mi, ali u kreativne svrhe. Nastojimo ne kopirati postojeće sadržaje, tražimo od djece njihova originalna rješenja, prema mogućnostima i sposobnostima djece. Kod nas je sve više djece koja vole klasične tehnike crtanja, dok se u animaciji oslanjamo i na pomoć računalnih programa.

Koji je vaš općeniti stav prema trenutnoj situaciji s umjetnošću u Čakovcu? Ima li dovoljno prostora za mlade i afirmirane umjetnike? Provodi li se dovoljno izložba, radionica, predavanja vezanih uz kreativno stvaralaštvo u Čakovcu?

– Nikad nema dovoljno prostora i razumijevanja za umjetnike, posebice mlade i neafirmirane, mada ako je to njihov istinski poziv, oni stvaraju i snalaze se na razne načine kako bi publici predstavili svoj rad. Teško je reći da primarno žive od svog stvaranja.

– Bilo bi divno kad bi imali neku svoju jezgru, mjesto u kojem bi stvarali i razmjenjivali ideje, provodili radionice i svojim radom upotpunili kulturnu scenu mjesta u kome žive. U edukaciji se snalaze, i sama sam sudjelovala kao voditelj radionica ili polaznik u dosta takvih programa izvan Čakovca, u organizaciji uglavnom udruga alternativne kulture, zaključila je Jasminka.

Veći projekti

U ŠAF-u se stalno nešto kreativno ‘kuha’, a Jasminka nam je spomenula ono najbitnije!

– Od većih projekata upravo smo završili filmić za Hog Race utrku, tako da time, a zahvaljujući gđi Ivanki Horvat dajemo podršku promociji sporta, posebice među djecom. Postoje intenzivni upiti u pogledu produkcije filmova u ekološko- edukativne svrhe te provođenje specijaliziranih radionica za druge udruge.

Tu je i njihova jubilarna 30. Internacionalna filmska radionica u lipnju gdje očekuju animatore i goste iz inozemstva te realizaciju velike izložbe Midhata Ajanovića.

– Najvažnija je naša godišnja produkcija, a to će biti preko 20 animiranih filmova koje moramo realizirati i prikazati do kraja lipnja!

– Susret 50. obljetnici idemo već godinu prije. Realizirat ćemo nekoliko filmskih radionica i izložbi, a u tijeku je provođenje kompletne digitalizacije dokumentacije i druge građe te filmova ŠAF-a. Iako još čekamo rezultate nekih natječaja, to je nešto što moramo realizirati do kraja godine, djelomično i kako bismo, nadam se, realizirali jubilarnu monografiju ili prigodnu brošuru.

Aktivnosti će biti djelomično usmjerene i na širu publiku, izvan Čakovca. Rado bi htjeli promovirati ŠAF kao čakovečku specifičnost i u drugim sredinama Hrvatske, ističu.

I ono najvažnije, sve prethodno nabrojeno radi u ovom izvedbenom obliku svega dvoje ljudi – glavna voditeljica Jasminka Bijelić Ljubić i asistentica Dina Nedeljko.

Svaka im čast na iznimnom trudu i mnogim kvalitetnim uspjesima!

ŠAF je učenicima druga obitelj

Jasminka ne skriva oduševljenje i veliku ljubav prema ŠAF-u i djecu. Sinergija mladosti i zrelosti idealna je kombinacija za stvaranje čarobnih priča, pa tako i iznimnih animiranih filmova!

– Ono s čime sam osobno najzadovoljnija su djeca i mladi koji nam i po desetljeće dolaze. Nama dolazi 90 posto sretne djece ili se barem takvima čine u trenucima koje provode u radu na filmovima. Njihova urođena kreativnost je nešto što izaziva neprestano divljenje i čuđenje kod nas odraslih i tjera nas da i u sebi pokušamo održati tu stvaralačku iskru.

…Jer mi smo ključ uspjeha za sretno i kvalitetno dijete!

– Vrijeme uloženo u njih je najbolja investicija u našem radu. Nastojimo im biti i podrška u odrastanju, puno razgovaramo tijekom realizacije filmova jer premalo ih se čuje u ovoj svakodnevnoj kakofoniji. ŠAF im je ponekad i druga obitelj, zaključila je.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije