ŽENA ZA SVE

ŠTEFANIJA OREŠKI IZ MACINCA Gluma je moje opuštanje, a satirom zabavljam ostale!

Majka, baka, glumica, satiričarka, spisateljica igrokaza, vijećnica, tajnica, sve je to 67-godišnja Štefanija Oreški iz Macinca

Ugostila nas je u novim prostorima Matice umirovljenika Općine Nedelišće gdje je tajnica i blagajnica. No, većini je Štefanija poznata s kazališnih dasaka, gdje pliva kao riba u vodi. 

Završila je Ekonomsku školu u Čakovcu, jedno vrijeme radila je u SDK-u, pa u FINA-i, nakon toga su doma otvorili trgovinu gdje je radila do mirovine 2015. godine. U svojoj je zajednici vrlo aktivna članica. 

– 1976. godine sam s dva prijatelja, Ljudevitom Borščakom i Marinkom Topoljnjakom osnovala KUD Mirko Bukovec u Nedelišću – dramsku grupu. Napravili smo predstavu Gospodsko dijete s kojom smo imali veliki uspjeh. Nastupali smo tri godine, po cijelom Međimurju, Zagorju, bili smo i u Bjelovaru. No, međutim onda sam se udala 1980. godine pa je nastala mala stanka zbog obiteljskih obaveza, govori nam Štefanija koja je ponosna majka dvije kćeri te baka dvoje unuka. 

Aktivirala se natrag 2004. godine. U Macincu je osnovana Udruga žena (današnja Maxenca), gdje je bila prva predsjednica dva mandata. 2007. godine otišla je u KUU Sloga Nedelišće, jer se opet osnovala dramska grupa, a u kojoj je i danas glumica. KUU Slogu Nedelišće vodi Dejan Buvač, a Štefanija se prisjetila i časti kada je nastupila zajedno s Matkom Buvačem.

– To me oduvijek zanimalo, volim glumiti, nastupati i moram reći da sam zaista uvijek imala veliku podršku svoje obitelji. Sada sam u Slogi već 17 godina. Imali smo 15 predstava, preko 270 nastupa, na KAM-u smo bili prvi pet puta, bili smo u Vodicama, na Hvaru. Nedavno smo bili u Varaždinskim Toplicama, ma evo stalno negdje nastupamo, govori nam Štefanija.

Aktivna je i politički. Bila je četiri godine tajnica u Mjesnom odboru Macinec, a već je drugi mandat vijećnica u Općinskom vijeću Nedelišće. 

Uz sve to Štefanija ima vremena i pisati igrokaze. Macinčari to vrlo dobro znaju, a zapravo je to ono što se čeka na proslavi Dana Macinca. Macinec će ove godine proslaviti 25. godina, a sigurno već sad sve zanima što će Štefanija ovog puta pripremiti. Zanimljivo je to posebno, jer Štefanija piše satirične igrokaze, koje potom sama izvodi. Na fini način, u rukavicama, govori o političkim situacijama, a koje se tiču njenom Macinca. Iza sebe ima 20 igrokaza.

– Moje igrokaze svi čekaju, pa čak i načelnik, župan, kao i svi političari koji dođu, jer ja ih ne hvalim samo, nego ih i kudim. Sve kroz satiru, naravno. Prošle godine sam imala koronu i nisam mogla nastupiti osobno, bilo mi je strašno teško, srce mi je skoro puklo jer nisam mogla ići, kaže naša sugovornica. 

Uz glumu i pisanje, Štefanija već devet godina i pjeva u crkvenom zboru u župi Macinec. Kaže kako je caka u dobroj organizaciji, ali i podršci koju ima kod kuće. – Hvala mom suprugu Damiru koji me oduvijek podržava u svim mojim aktivnostima, zaključuje Štefanija.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije