prva knjiga

UMJETNICA I SPISATELJICA Galia Zinko autorica je knjige o obitelji Zrinski koja je nedavno ugledala svjetlo dana

Galia Zinko, umjetnica koja je uslijed ratnih strahota svoj dom pronašla u Prelogu, autorica je nevjerojatnih ilustracija, a nedavno je izdala i svoju prvu knjigu, ilustriranu novelu o obitelji Zrinski

Njezina knjiga, Zrinski, nedavno je doživjela i predstavljanje u Knjižnici i čitaonici Grada Preloga. – Izuzetno sam sretna zbog objavljivanja moje knjige, posebno zbog činjenice što je to moja prva autorska knjiga. Imam mnogo knjiga sa svojim ilustracijama, no ovo je prvi put da ilustracije prati i tekst. Kada sve sažmemo, izdavanje i predstavljanje moje prve knjige je za mene velik i važan događaj. – rekla nam je Galia tom prilikom.

>>>GALIA ZINKO Ukrajinu napustila zbog rata pa u Međimurju našla siguran dom. Posvetila je i knjigu obitelji Zrinski>>>

Galia kaže kako ju je dvorac Zrinski oduševio na prvu. -Kad sam stigla u Hrvatsku, živjela sam u Čakovcu te sam tada bila i fascinirana dvorcem, no još više obitelji Zrinski. Bili su to hrabri ljudi, posebno me taknulo saznanje na koji način su skončali te se u meni tada počela rađati ideja o priči o obitelji Zrinski.

Na upit kako uspije uskladiti privatni, obiteljski život s poslovnim obavezama kaže kako za sada uspijeva prilično dobro. Galia iza sebe ima više do tridesetak ilustriranih knjiga, redovno sudjeluje na sajmovima u inozemstvu, četiri puta je bila nominirana za nagradu za najbolju ilustraciju za djecu i mlade na međunarodnom natjecanju ‘Image of the book’ u Bologni.

Ideja za ilustracije joj ne manjka. – Inspiracije za svoje ilustracije pronalazim svugdje oko sebe, u svakodnevnici. Samo treba pažljivo gljedati i ideje su svugdje oko nas. Imam puno više ideja, no što imam vremena, kaže uz smijeh.

Galia sa svojom obitelji živi u Prelogu za koji kaže kako je ugodan grad, a ljudi su izuzetno prijateljski raspoloženi.

Što se tiče budućnosti, planova i projekata ima mnogo, u planu je i pisanje knjige. – Moja umjetnost za mene predstavlja moj život. Dio je mene, crtam od djetinjstva i osjećam se loše kada prođe dan, a da ne crtam. – zaključila je Galia.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije