MURSKO SREDIŠĆE

SHIKOKU THOR Nacionalno blago Japana u Murskom Središću

Vladimir Lenić vlasnik je nacionalnog blaga Japana

Umirovljeni inženjer letenja na helikopterima iz Mi-8 serije MORH-a, Vladimir Lenić (55), u Mursko Središće iz rodnih Bošnjaka, općine u Vukovarsko-srijemskoj županiji, je došao zbog ljubavi, a vrijeme u mirovini u potpunosti je posvetio svom hobiju.

Vlasnik je nacionalnog blaga Japana, a ako vam pri tome na pamet padaju dijamant, umjetnine ili zlato, u krivu ste, riječ je o dva psa rijetke pasmine shikoku.

– Jedini smo na ovim prostorima koji imaju shikoku pse, mužjaka Thora i ženku Ninkasi. Riječ je o drevnoj japanskoj pasmini s istoimenog otoka, od 1937. smatraju se nacionalnim blagom Japana, a od 1982. priznati su od strane Svjetske kinološke federacije.

– U svijetu ih ima oko osam tisuća, a u Japanu oko tristotinjak. Ninkasi je u Mursko Središće stigla iz Pyatigorska, grada 300 kilometara udaljenog od popularnog ruskog turističkog odmarališta Soči, dok je Thor nabavljen na otoku Sahalin, najisturenijem otoku u Rusiji, 45 kilometara od Japana. Psi su avionima letjeli do Moskve, a potom specijaliziranim kurirskim službama došli do Murskog Središća, priča nam V. Lenić te dodaje:

– Shikoku je brdovit otok djelomično izoliran od ostatka Japana pa su psi ostali genetski čisti te imaju stari gen koji se u 97 posto poklapa s genom vuka. Kao nacionalno blago nisu bili dostupni svakome, a i danas ako ih nabavljate iz Japana, japanci će provjeriti da li zaslužujete takvog psa, bez obzira na iznos koji ponudite. To je u skladu s japanskim stavom da ne kupuje čovjek psa, nego čovjek mora zaslužiti psa.

Zato su kroz povijest samo određeni staleži mogli imati određene vrste, a rodovnici se mogu pratiti stoljećima unazad. Zbog svoje izvornosti vrlo su zdravi, jedini problem mogu im biti krpelji jer ih nema na dalekom istoku, zaključuje naš sugovornik.

Velika obitelj

Razlog za izbor shikoku psa leži u tome što Vladimir već duži niz godina uzgaja dvije druge vrste koje porijeklo također vuku iz Japana. Riječ je o poznatim japanskim shiba-inu psima te američkim akitama, pasmini proistekloj od japanskih akita.

– Uzgajivačnicu Lena od Mure imam zajedno s prijateljem Marijanom Kutnjakom, a kod mene je trenutno 14 velikih i 7 malih pasa. U brigu o psima te u odlaske na natjecanja uključena je cijela obitelj, a psima sam posvećen cijelo vrijeme. Nedavno smo imali jedan okot u trajanju od 36 sati i toliko sam bio u boksu, priča nam V. Lenić. Oko velikog broja pasa ima i puno brige, shiba-inu psi orginalno su lovačka pasmina namijenjena lovu na ptice i sitnu divljač do veličine divlje svinje pa traže puno prostora za aktivnosti, dok su akite veliki psi i samim time zahtjevniji i po pitanju prehrane.

– Odrasla jedinka dnevno pojede oko pola kilograma hrane, dok manji jedu i do četiri puta na dan te dobivaju do dva kilograma tjedno dok rastu. Ljubav prema psima i briga daju i rezultate, pa je tako na dvorištu šest juniorskih šampiona te sedam nacionalnih šampiona Hrvatske, a medalje i pehari skupljaju se i na natjecanjima u Češkoj, Mađarskoj, Sloveniji, Makedoniji, Bosni i Hercegovini.

– Na natjecanju u Brnu imali smo četvrtog najljepšeg shiba-inu psa na svijetu, skromno ističe naš sugovornik, uz želju da se jednog dana, kad se sigurnosna situacija oko Rusko-Ukrajinskog sukoba smiri, okuša na euroazijskim natjecanjima, najznačajnijima na svijetu kad su u pitanju japanske pasmine.

*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3588

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije