STRAHONINEC

TAMARA ZDOLEC U svakoj prigodi kolačima oduševljava nepca svojih najmilijih, donosimo recept za Blagdanske sobove

Dugi niz godina Tamara Zdolec (55) iz Strahoninca izuzetno je aktivna u dramskoj sekciji kulturno umjetničkog društva Strahoninec s kojima sudjeluje na brojnim priredbama i gostovanjima diljem Hrvatske, a osim što se dobro snalazi glumeći na pozornici je i vrlo kreativna

Obožava heklati te od raznih materijala izrađivati ukrasne predmete poput patuljaka za Božić i vjenčića za vrata. Uz sve to Tamara obožava peći kolače i nema prigode kada ona u tu svrhu ne stavlja pregaču i zasuče rukave. – Pekla sam kolače sinu za svatove, djeci za prve svete pričesti i krizme, a svake godine tu su obiteljski rođendani kad ispečem nekoliko vrsti kao i za sve blagdane. U prosincu sam se puno napekla, kazala je Tamara.

Napravila je čak osam vrsti kolača za Božić, nešto manje vrsti bilo je za Novu godinu. – Od brojnih kolača i keksa složim paketiće za obitelj i prijatelje. Znaju da ne kupujemo ovako neke darove za Božić već od nas uvijek dobiju kolače, navodi. Na meniju je minulog Božića, između ostalog, bila i medena pita koju često priprema dok je za Staru godinu slagala bijelu pitu. – Za Božić sam pekla po željama, svakome kolač koji voli. A za Novu godinu napravila sam orahovu tortu za koju imam recept više od 40 godina, moja teta uvijek ju je pekla, a posebna je jer ne ide brašno unutra. Ta torta mi je zakon, najukusnija je. Od kolača su mi najbolja mađarica i bijela pita, naglasila je naša sugovornica. Orahe i lješnjake ima iz vlastitog dvorišta, kupuje i domaća jaja, a kada ima na raspolaganju i druge namirnice najviše voli nabaviti domaće. Dok na brzinu nešto hoće pripremiti onda su to zobeni keksići u koje ide brusnica ili jabuka ili grožđice. U pečenju kolača ponekad joj pomaže unuk Leo Zdolec (6). – Uvijek pita kako može pomoći pa mu dam da miksa. To mu je najzabavnije, smije se Tamara.

Neuspjele kokos kocke

U pečenju kolača okušala se prvi put s 9 godina, a prvi pokušaj dobro pamti. – Mama je u to vrijeme išla na posao na 14 sati, a tata je radio do 15 sati u Varaždinu pa sam imala sat vremena da im za iznenađenje ispečem kolače dok ih nema kod kuće. Iznenadila jesam, no ne baš ugodno jer taj je prvi pokušaj neslavno završio. Pekla sam kokos kocke, smiksala sve, ali nisam stavila brašno i onda se korica digla tako da je išla van iz protvana, a kad sam kolač uzela iz pećnice sve se spustilo dole jer nije bilo brašna unutra, ispričala nam je svoju anegdotu Tamara dodavši kako je od malena gledala kako mama i baka pripremaju kolače. – Htjela sam se i ja okušati jer mi je uvijek bilo zanimljivo kako one sve to rade, ali nisu dale da sama probam pa sam morala kada njih nije bilo, kazala je.

Zbog neuspjeha nije odustala, pokušala je ponovo sve dok nije uspjelo. Brzo je zavoljela pečenje slastica. – U tome uživam, pečenje kolača me opušta. Pogotovo kad svatko u kući otiđe na svoju stranu, onda imam svoj mir u kuhinji. Obično pečem navečer dok se svi pokupe u dnevni boravak ili u svoje sobe pa polako miksam, mijesim, topim, objasnila je Tamara zadovoljna mirom koji osjeća u kuhinji. – Kad sam s 9 godina krenula peći postupke su mi pokazivale mama i baka. Imam i puno knjiga s receptima koje sam isprobavala, a pod zadnje pratim kulinarske blogove te na internetu nađem svašta, objašnjava. Osim što „pokriva“ sve prigode i blagdane kolače Tamara priprema svojoj mami svaki vikend. – Ona više ne može peći pa samo pita budu li kakvi, a meni nije problem, niti mi je teško jer to volim, ispričala nam je Tamara davši nam recept za slatke, čokoladne i vrlo ukusne zimske kolačiće, sobove.

Blagdanski sobovi

SASTOJCI
Maslac,
Žutanjak,
Šećer u prahu,
300 g glatkog brašna,
2-3 žlice ulja,
Narančina korica,
25g kakao,
25g gustin,
Žličica i pol praška za pecivo,

PRIPREMA
Maslac, dva žutanjka i šećer u prahu smiksamo. Zatim u to stavimo brašno, pola oštro, pola glatko, pa dodamo ribanu koricu od naranče, 25 grama kakaa, 25 grama gustina i jednu i pol žličicu praška za pecivo. Dobro sve skupa zamijesimo i stavimo u frižider na pola sata. Dok uzmemo van čini se tvrdo, no kako ga držimo među rukama tako omekša pa rastanimo tanko i kalupima napravimo oblike kakve želimo, u ovom slučaju to su bili sobovi. Peče se oko osam minuta na 170 stupnjeva Celzijevih. Ukrasimo po želji.

*Preuzeto iz Lista Međimurje br. 3588

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije