KAJ BUMO JELI?

BRANKA KNEZ IZ ČAKOVCA Sada skoro sve kuham napamet – donosimo recept za Pogaču sa zeljem

Branka Knez iz Čakovca aktivna je umirovljenica

Članica je Gljivarskog društva Smrčak, ali i Udruge žena za
očuvanje tradicije i kulturne baštine Zlatne ruke. Aktivnost u
tim udrugama često osim slobodnog vremena iziskuje i neke
vještine, recimo kulinarske vještine s kojima se Branka može
pohvaliti.

Osim toga rado smisli i kakav svoj recept. Pa gljive koje voli
ukomponira recimo u kruh, dizane kolače pa čak i pogaču. Otkriva
nam da obožava peći kolače.

– Jako to volim ali moram priznati da više naginjem slanim negoli
slatkim kolačima. Možda zato što su mi ti ukusniji. Često pečem
za kakve prigode, recimo kad sa Zlatnim rukama sudjelujemo na
kakvim manifestacijama. Za jednu takvu koja je bila nedavno
pripremila sam pogače sa zeljem i pogače s vrganjima.

– Nešto sam sama smislila, a pogače sa zeljem je pekla još moja
mama kaže ova umirovljena knjigovotkinja. Često isproba razne
kombinacije kojih se dosjeti i ponovo smisli neki novi recept.
Nije joj to nikakav problem jer kuha već desetljećima. Kuhati je
počela još kao djevojčica s majkom Maricom od koje je i
učila.  Kad se udala kuhala je još i više, a uživala je u
pripremanju jela za unuke.

– Sve volim kuhati, često kuham variva, a iznad svega volim
tjesteninu. Čak je i sama radim, od mlinci, širokih rezanci,
tanke rezance, jako volim trgance. Iako kuham svaki dan, ne
provodim u kuhinji cijele dane. Zimi volim pripremati jela
uobičajena za to doba godine, od graha, mahuna, kiselog zelja,
otkriva nam Branka kao i to da peče svoj kruh i to u pravoj
krušnoj peći. Recepte za gotovo ni jedno jelo ili kolač više ni
ne treba jer ih sve zna napamet. MIRISI
DOMA 

Pogača sa zeljem 

SASTOJCI  ZA LISNATO TIJESTO: 
30 dkg glatkog brašna
1 jaje 
par kapi limunovog soka ili octa
malo soli 
umijesiti tijesto
20 dkg maslaca i 10 dkg oštroga brašna se rastopi. Razvaljati
tijesto i premazati tom otopinom. Preklopiti i tri puta
premazati. Kad se stavi svaki sloj, ohladiti i
ponoviti. 
PUNJENJE
Dinstati zelje, posoliti, dodati papar, malo čilija po
želji,  i time puniti pogaču. 

*Preuzeto iz Lista Međimurje br. 3585

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije