Predaju na Odjelu za prehrambenu tehnologiju Sveučilišta Sjever u Koprivnici, oboje su studirali na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku gdje su bili cimeri, a nedavno im je oboma dodijeljena i titula najnastavnika na Sveučilištu Sjever
To su Ivana Dodlek Šarkanj (39) i Bojan
Šarkanj (39), supružnici s adresom na Belici.
Bojan, podrijetlom Vidovčan, pročelnik je Odjela i izvanredni
profesor, a Ivana trenutačno tamo radi kao predavačica.
– Zajedno smo studirali na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u
Osijeku, gdje smo se upoznali, kasnije bili cimeri, učili… Ja sam
završio za prehrambenog tehničara u Srednjoj školi Prelog i nije
mi ni na kraju pameti bilo da bih mogao uploviti u znanstvene
vode, kaže Bojan, koji je na dan na koji je diplomirao poslao
uvjerenje o diplomi na natječaj za zaposlenje na matičnom
Fakultetu.
Bojan je 2007. kao znanstveni novak zaposlen na jednom projektu,
a potom je više od 10 godina radio na Katedri za biokemiju i
toksikologiju.
Velika odluka
Supruga Ivana u Varaždinu je završila srednju Medicinsku školu,
nakon čega je postala sanitarna tehničarka. Od 2015. i ona je
bila zaposlena na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u svojstvu
tehničke surednice na Katedri za kakvoću hrane, tako da
Sveučilište Sjever nije jedino na kojem su dosad skupa radili.
– Bojan je zaposlen na Sjeveru od 2018. godine, dok sam ja tamo
počela raditi godinu kasnije. Radilo se o velikoj odluci – hoćemo
li ostati u Osijeku ili se vratiti u Međimurje. Na kraju smo
zaključili da se radi o prilici kakvu ne smijemo propustiti, iako
smo u Osijeku imali stalne poslove i bili već dobro uhodani.
Nismo zažalili, presudila je blizina obitelji i prijatelja,
objašnjava Ivana.
Ponosna je na svoje roditelje i 11-ogodišnja
Tia, učenica 6.b razreda u OŠ Belica, odlikašica
koja je ove godine uspješno nastupila na županijskom LiDraNu. Da
su dobro odlučili, uvjeren je i Bojan.
– Na Sveučilištu Sjever u pogonu su labosi za poučavanje
studenata koji su i vrhunski znanstveni laboratoriji. Što se
znanstvenog rada tiče, najviše radim na proučavanju plijesni i
mikotoksinima, naglašava Bojan, inače predsjednik Upravnog vijeća
Centra dr. Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu, koji izrazito
bitnima u znanosti smatra razne suradnje. I sam puno surađuje s
inozemnim znanstvenicima, pogotovo iz Austrije.
Višestruke veze
Ivana je pak svoju ‘poslovnu sreću’ našla u području senzorike:
na tom je Odjelu radila i na fakultetu u Osijeku.
– S medicinom sam povezana od srednjoškolskih dana, a senzorika
je povezana s područjem psihologije. Pojavila se šansa da upišem
doktorat u kojem istražujem postoji li veza između senzorike
craft piva i pojavnosti mikotoksina kod njih, objašnjava
znanstvenica.
Priznanje za nagradu im je bitno zato što potvrđuje njihov trud i
predanost u radu sa studentima, ističe znanstveni par.
– To nam je ujedno smjernica i motivacija da budemo sve bolji i
izvrsniji u svom poslu. Cilj nam je obogatiti njihovo znanje te
da steknu vještine koje će im kasnije biti potrebne za njihov
rad, jer nam je doista stalo do studenata, poručuju.
Slobodnoga vremena, nažalost, imaju premalo, no čak ni tad ne
miruju: članovi su KUD-a Belica, koji im, dodaju za kraj, služi
kao ispušni ventil.
– Obožavamo tu vrst druženja, kao i međimursku narodnu baštinu,
pa nam je to najbolji način da se odmorimo od posla!