Iz kuhinje Dječjeg vrtića Klinčec u Donjoj Dubravi već ranim jutrom dopiru mirisi pripreme finih jela koje za više od pedeset mališana priprema vrtićka kuharica, teta Sanja
Djeca joj se vesele kad ih pozdravi na ranojutarnjem doručku i
donese najbolji čaj koji postoji na svijetu, a još su radosniji
kada stigne ukusan ručak, slastan desert ili ljeti čak i neki
specijalitet sa sladoledom.
Pedesetdvogodišnja Sanja Jakupak iz Donje
Dubrave svoj je kuharski put započela u ranom djetinjstvu kada je
uz baku, mamu skuhala svoja prva jela.
– Bilo je to više druženje s mamom uz isprobavanje tehnike
pripremanja palačinki, keks torte, pudinga i slično. Tu sam
zavoljela kuhanje i nastavila u tom smjeru iako nisam imala
mogućnosti školovati se za kuharicu nakon osnovne škole. Tada me
put odveo u Njemačku gdje sam se zaposlila u restoranu,
prepoznali moj talent i volju te sam tada upisala srednju
kuharsku školu, ispričala nam je Sanja.
Dobitnica priznanja
Povratkom u Hrvatsku, Sanja je radila u nekoliko restoranskih
kuhinja, a bila je često i na kuharskim natjecanjima.
– Restoranska kuhinja je stresna. Nikad ne znate što vas čeka
svakog radnog dana, koliki obujam posla ili kakva jela. No, bilo
je zanimljivo i, recimo to tako, prepuno kulinarskih avantura,
kaže Sanja koja je kao kuharica u restoranu Hotela Turist
sudjelovala i na natjecanjima.
– Osvojila sam zlatnu medalju u kategoriji izrade tjestenina i u
pripremi tradicionalnih jela. Nikad se nisam libila isprobati
nešto novo ili izazovno i mislim da mi je svaki taj dio mog
profesionalnog puta dao veliki podstrijeh za napredovanje,
dodaje.
Mirnija atmosfera, sretniji mališani
Sanja se nakon godina provedenih u restoranima, odlučila okušati
u vrtićkoj kuhinji koja također, kako sama kaže, ima svojih
zahtjevnih situacija.
– Prelaskom u vrtićku kuhinju posložilo se moje radno vrijeme,
imala sam i više slobodnog vremena za djecu, za obitelj i nekako
mi tu više odgovara biti, kaže Sanja te dodaje da su djeca
odlični klijenti.
– Oni su jako dobri jedači, evo primjerice danas su u srednjoj
skupini slistili paštetu od tune, priča teta kuharica te dodaje
da od jeseni na meniju imaju i zdrave namaze.
– S tim smo projektom započeli s početkom nove pedagoške godine i
djeca polako prihvaćaju nove okuse. Radi se o već spomenutoj
pašteti od tune, namazima slanutka i slično, ali pun su pogodak
primjerice juha od junetine, čufte i variva. Obavezni su i
pohanci, a mališani vole i puno voća, opisuje Sanja.
Vrtićki meni sastoji se od variva, različitih vrsta mesa, bistrih
i gustih krem juha, umaka.
– Djeca koja dolaze jako rano imaju zajutrak, onda kasnije jedu
klasičan doručak, užinu koja je najčešće voće, ručak te ponovo
užinu gdje znamo ih često počastiti i palačinkama, vaflima,
sladoledom i slično. Čaj i voda su obavezni, a često čujemo i da
ja naš vrtićki čaj najbolji na svijetu, priznaje Sanja.
Rad u dječjem vrtiću ju ispunjuje, a glavna nagrada su joj prazni
lonci i zdjelice te se veseli novim vrtićkim kuharskim
pustolovinama. (mkr)
RECEPT
Pašteta od tune
25 dkg tune
12 dkg maslaca
prstohvat soli i papra
jedan kiseli krastavac
jedan češanj češnjaka
žlica vrhnja za kuhanje
Priprema:
Maslac se otopi te doda ostalim sastojcima. Smjesa se stavlja u
mikser te se miješa dok ne postane kremozna i kompaktna. I tada
je spremna za mazanje na kruh ili dvopek.
*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3581