U obitelji Kelkedi uvijek je bilo domaćeg mesa, povrća, jaja i domaće tjestenine, rijetko kad se kupovalo, obitelj je sve proizvodila sama
– Troje sinova odraslo je na domaćoj hrani, kao i ja. Oduvijek
držimo pajceke i kokoši. Od domaćih jaja sama napravim
tjesteninu; mlince, rezance i krpice, a mesa u škrinji nikad ne
nedostaje. Uvijek kad smo imali kolinje radile su se i čurke,
kobasice, cvirke, sve što se dalo, kazala je Jadranka
Kelkedi (66) žalosna što su ranije ove godine, zbog
nastale situacije sa svinjama, morali isprazniti svinjac.
Prisjetila se Jadranka i svojih početaka u kuhinji, cijele
ručkove i večere za obitelj pripremala je još kao osnovnoškolka.
– Kuhati i peći učila sam od mame. Već u drugom razredu osnovne
škole kuhala sam gotovo svakodnevno. Mama je odlazila pomagati na
polje mamici i japici, a ja sam sestrama i bratu morala složiti
nešto za jelo. Ona bi mi pripremila namirnice i rekla što točno
sve treba i kada koji začin dodavati, ja sam zapisala korak po
korak i po tome radila, tako san polako učila, objasnila je naša
sugovornica dodajući sa smiješkom da joj je danas žao što te
papire nije pospremila jer danas mnogo puta već ne zna što bi
kuhala, a uvijek se trudi da ona i obitelj imaju topli obrok. –
Juha mora biti svaki dan skoro, nešto na žlicu, a onda su tu i
meso i razni prilozi, uvijek se nešto iskombinira, navodi
Jadranka.
Kolači vikendom
Za blagdane i rođendanska slavlja, Jadranka zasuče rukave i
ispeče i više vrsta kolača. Suhi, dizani ili kremasti, sve joj
ide u ruke. U ormaru drži originalne knjige, kuharice, s
receptima za najukusnije kolače i torte, ali i bilježnice koje je
sama sastavila godinama skupljajući i izrezujući recepte iz
raznih novina i časopisa. – Kad mi se svidi recept o kojem čitam,
isprobam ga i ako uspije, ispišem ga i zadržim da ga mogu ponovo
pripremati.
Danas sve više toga možemo naći i na internetu, tako da ideja za
kolače uvijek ima, govori Jadranka, trgovkinja u mirovini. Vikend
u obitelji ne može proći, a da ona ne pripremi neki kolač. –
Nekada se i kroz tjedan pekla zlevanka, a danas znam složiti
pizzu za večeru radnim danom, nema potrebe da se naručuje
dostava, domaća je ipak najbolja. Za vikend obavezno ispečem bar
klipiće, ako ništa drugo, naglašava Jadranka koju smo zatekli u
pripremi kolača za još jedan u nizu rođendana. – Keksi, margarin,
topljena čokolada, ovaj je dosta jednostavan, govori gledajući
recept dok se na šparhetu istovremeno kuha meso za hladnetinu za
koju nam je objasnila kako ju priprema.
Hladnetina
SASTOJCI
Svinjska glava
Buncek
Svinjske nogice
Svinjska koža
Mrkva
Peršin
Luk
Lovor list
Papar u zrnu
Sol
PRIPREMA
Svi sastojci za hladnetinu idu prema pravilu – koliko se ima
mesa. U veliki lonac stavimo sve zajedno: svinjsku glavu, nogice,
kožu i buncek. Prelijemo to s vodom u koju odmah dodamo začine i
mrkvu, također po želji. Sve skupa kuhamo 5-6 sati. Nakon što se
dobro skuha, procijedimo, pa s kostiju skinemo meso koje zatim
stavimo u više manjih posudica i prelijemo vodom, odnosno juhom u
kojoj se meso kuhalo. Jedne porcije mogu biti pune mesa, druge s
više juhe, kako tko voli. Pripremljenu hladnetinu u posudama
ostavimo da se ohladi, zatim premjestimo u hladnjak da se stvrdne
i jedemo hladno idući dan, kad se tvrdne preko noći.
*Preuzeto iz Lista Međimurje br. 3580