VOLI FOLKLOR I KUHANJE

MARIJA MAKOVEC IZ ŽIŠKOVCA Buncek i kiselo zelje za zimske dane – donosimo recept

Više od četvrt stoljeća 68-godišnja umirovljenica Marija Makovec zajedno sa suprugom Dragutinom sudjeluje u radu Kulturno umjetničkog društva Žiškovec

Aktivna je u pjevačkom zboru i dramskoj sekciji, a ranije je par
i plesao u folklornoj skupini. Uz rad u KUD-u, supružnici su
aktivni  i u Udruzi umirovljenika Mačkovec te odlaze na
izlete i sportska natjecanja. Kad ih ne zaokupljaju obaveze u
udrugama, vrijeme provode sa svojih šestero unučadi pa su im dani
ispunjeni. Pažnje posvećuju i zdravoj prehrani, najčešće
pripremajući tradicionalna jela. 

– Od malena pripremam domaće zelje, pretepeni grah ili kiseli
krumpir s kožicaj, govori Marija te dodatno
pojašnjava posljednje spomenuto jelo:

– Kiseli krumpir s kožicaj je varivo od krumpira, suhih svinjskih
nogica i svinjskih kožica.

Sve domaće

Za sastojke koristi povrće iz svog vrta i plastenika, a drže i
kokoši da bi imali domaća jaja.

– U trgovinama je najviše uvoznog povrća, a mi preferiramo
domaće. Ako nešto i moramo kupiti, kupujemo ono s oznakom da je
proizvedeno u Hrvatskoj, ističe naša sugovornica. Supružnici
spremaju i zimnicu, a posebno je zadovoljstvo kiselo zelje na
starinski način.

– Kiselimo ga u bačvi, obavezno se dodaje sol, kukuruz, hren i
lovorov list. Sve se mora dobro izgaziti, a uz rezano zelje
stavljaju se i cijele glavice za sarmu. Tako pripremljeno mora
odstajati poklopljeno i pritisnuto nekim utegom barem tri tjedna,
a uz dobro čuvanje u podrumu može se konzumirati sve do početka
ljeta, pojasnila je  domaćica. Kiselo zelje, što je poznato,
najbolje prija uz buncek.

*Preuzeto iz Lista Međimurje br. 3579

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije