VOLI DOMAĆE

SLAĐANA HERMAN IZ GORIČANA Kuharstvo je njezin poziv – osvojila brojne nagrade i pohvale

Glavna kuharica restorana Herman u Goričanu, nastavnica kuharstva i slastičarstva u Srednjoj školi Prelog, Slađana Herman u svom je desetogodišnjem profesionalno kulinarskom zvanju osvojila mnoge nagrade i pohvale za svoj rad

Iz njezinih ruku proizašla su mnoga nagrađivana slana i slatka
jela, a međimurska javnost ju je pobliže upoznala i nakon
predstavljanja monografije posvećene kolaču Međimurska gibanica
te kuharice tradicijskih kolača Slatko z Međimurja koje su
izrađene u sklopu projekta Okusi domaće LAG-a Mura-Drava i Doli i
bregi.

– Završila sam medicinsku školu i radila sam u bolnici, ali sam
shvatila da to nije moj životni put. Tada sam započela s
edukacijama iz kuharstva te se formalno obrazovala za kuharicu, a
još prije no što sam i formalno stekla zvanje kuharice sam
sudjelovala na dva svjetska prvenstva te osvojila dvije bronce,
ispričala nam je Slađana koja u svom portfelju ima cijeli niz
raznih edukacija i specijalizacija. Cjeloživotno učenje, kako
sama kaže, rad je na sebi i osobnim vještinama, a stjecanjem više
vještina, više toga može prenijeti i svojim učenicima.

Obiteljska i učenička kuhinja

Iz svog višegodišnjeg iskustva kao nastavnica kuharstva i
slastičarstva crpi mnoge inspiracije, a motivaciju želi prenijeti
i na svoje učenike. 

– Najvažnije od svega je da svoju okolinu naučite kako
jednostavno skuhati jela koja su raznolika. Sve što jedemo i
prihvaćamo mi odrasli, prihvatit će i djec, kaže Slađana.

– Naši mladi danas prihvaćaju ono što su naučili doma. Upoznala
sam djecu, mlade koji osim pohanog mesa i pomfrita ne prihvaćaju
ništa drugo. No, kad ih uvedete u prostranstva kulinarstva,
predomisle se i počinju barem kušati jela od kojih zaziru.
Kasnije se to razvija i oni zavole i variva i ostala jela. Taj je
proces dugotrajan, ali najčešće uspješan, kaže nam Slađana kojoj
su juhe i variva osnovna jela kojima uči učenike.

Na mnogobrojnim  kuharskim radionicama najčešće se posvećuje
jelima koja možete pripremiti u roku od dvadeset do trideset
minuta.

– Svi misle da za pripremiti jedan ručak trebaju sati. No, tome
nije tako i uz dobru organizaciju, promišljanje i znanja, ručak i
to kvalitetan može biti gotov za pola sata, dodaje. 

Tradicija na tanjuru

Kuharica Slatko z Međimurja, iza čijih recepata stoji naša
kuharica Herman, sadrži deset tradicionalnih međimurskih slastica
i to međimurska gibanica, međimurska povetica s makom i
lješnjacima, međimurska pletenica s grožđicama, zdigana kukuruzna
zlevanjka s orasima i makom, slatki kukuruzni močnjak sa šumskim
voćem, zdigana štruca s makom i orasima, slatke kuružnjače s
orasima, tenka pšenična zlevanjka s jabukama i pekmezom od
šljiva, međimurska trepa i pogača s tikvom i makom.

– Predstavili smo deset tradicionalnih međimurskih kolača koje se
spremale naše bake, mame, ali i danas se nađu na našim
stolovima.  Svi su kolači napravljeni od sastojaka koji su
nekada bili obavezni dio kuhinje svih međimurskih žena te se brzo
i relativno jednostavno pripremaju, kaže
Slađana.

– Uzmite primjerice kukuruzni močnjak. On je idealna slastica za
restoranski desert, servira se u čaši ili zdjeli, vole ga
stariji, ali i djeca. Za pletenicu s grožđicama vam ne treba puno
vremena, a trepu zna napraviti i onaj koji u životu ni jedan
kolač nije napravio kao i zlevanjka, opisuje međimursku
slastičarsku tradiciju.

Istu strast Slađana prenosi i na svoje učenike, ali i na jela
koja priprema u restoranu Herman, a rezultati su i više nego
mjerljivi i to ne samo oni koje prate nagrade, već i zadovoljni
gosti restorana, učenici koji uz svoju nastavnicu prihvate sva
jela do mladih roditelja koji svoju djecu uče voljeti hranu i
jesti raznovrsno.

– Kuharstvo i slastičarstvo mi jednostavno leži, ljubav je to
prema kuhanju i sretna sam što sam u određenom periodu svog
života promijenila smjer i put, zaključuje naša sugovornica.

RECEPT

Slatki kukuruzni močnjak
80 g kukuruzne krupice
500 ml mlijeka
30 g šećera
1 vanilin šećer
korica limuna
žličica soli
200 g šumskog voća
50 g šećera
30g maslaca
PRIPREMA:
Mlijeko zakipjeti uz dodatak korice limuna u komadu, soli i
šećera. Limun izvaditi iz mlijeka i dodati kukuruznu krupicu te
uz stalno miješanje kuhati nekoliko minuta. Uliti močnjak u
posudice te na njega staviti preljev od šumskog voća. 

*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3578

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije