Saša i Christian Preložnjak iz Nedelišća prije 25 godina pokrenuli su vlastito obiteljsko gospodarstvo gdje su najprije uzgajali povrće - rajčice, krastavce, paprike
Svoje su proizvode ponajviše prodavali na sajmovima.
– Sada već davne 2008. godine je stigla kriza. Počeli smo
razmišljati što i kako dalje. Tada se rodila ideja o uzgoju čili
papričica čiji smo asortiman svake godine sve više proširivali i
istraživali, govori nam Saša.
Obitelj danas uzgaja 20 vrsta čili papričica na tisuću četvornih
metara plasteničkog uzgoja i još toliko vanjskog prostora. Njihov
asortiman ljutine obuhvaća običnu čili papričicu koja ima
stotinjak skovila (skala kojom se opisuje ljutina u
paprikama, koja ovisi od količine kapsaicina) pa sve do poznate
Caroline Reaper kojoj je izmjereno čak 2,2 milijuna skovila.
Uzgajaju i presadnice, a proizvode i razne prerađevine.
Eksperimentiranje
– Papričice su dosta otporne na bolesti, ali ne i na nametnike
koji ih obožavaju unatoč njihovoj ljutini. No, sve je to dio
prirodnog procesa uzgoja. Naši proizvodi nastaju fermentacijom i
kuhanjem, a proizvodimo i suhe posipače za razna jela, opisuje
Saša, dodajući da ih najviše veseli eksperimentiranje.
– U zadnje vrijeme najviše se igramo s ukiseljenim zimnicama s
dodatkom ljutih papričica pa smo tako pripremili ukiseljenu
cvjetaču s ljutom papričicom, a u postupku kiseljenja su rezani
krastavci za sendviče s habanero papričicom. Svatko od nas ima
neki prag tolerancije na ljutinu. Kod nekih je manji, a kod
nekih viši. Moj prag je primjerice 500 tisuća skovila što ima
čokoladna čili papričica, otkriva Saša.
Preložnjakovi svake godine u listopadu organiziraju i otvorena
vrata OPG-a i Dane Caroline Reaper za kojih posjetitelji uz
stručno vodstvo mogu isprobavati različite sorte, trenirati
konzumaciju ljutog i naravno, ponešto naučiti. Obitelj je
poznata i po oznaci Kristoš. – Znate onu poznatu, Jezuš Kristoš
kak je hudo? Eto, od tuda to ime, uz smijeh će Saša.
*Preuzeto iz Lista Međimurje br. 3566