Vijesti / Koronavirus
Koronavirus
OMIKRON Umor i grlobolja, ne gubi se osjet mirisa i okusa, nova cjepiva za 2-3 mjeseca?
Emica Elvedji/PIXSELL

ŠTO ZNAMO O NOVOM SOJU

OMIKRON Umor i grlobolja, ne gubi se osjet mirisa i okusa, nova cjepiva za 2-3 mjeseca?

Stručnjaci ističu da je najbolja zaštita cijepljenje i treća booster doza, a najviše je oboljelih u dobi od 18 do 40 godina u kojoj je najmanje cijepljenih

Gotovo iz sata u sat stižu nove informacije o novom soju koronavirusa nazvanom omikron. Kako je riječ o nedovoljno istraženoj varijanti s velikim brojem mutacija, stručnjaci nerado istrčavaju s prognozama o tome je li zarazniji od delte, hoće li se brže širiti, hoće li izazivati blaže ili teže posljedice od prethodnika te jesu li postojeća cjepiva učinkovita i protiv njega.

1. Zašto se upalio crveni alarm u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji?

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) iz opreza je omikron najavila kao “vrlo visoki” globalni rizik koji bi u nekim područjima mogao imati teške posljedice. Razlog za uzbunu u tim prvima danima od otkrića novog soja je dosad neviđeni broj od više od 30 mutacija na proteinu šiljka, od kojih su neke zabrinjavajuće zbog njihova potencijalnog utjecaja na tijek pandemije, upozorili su u WHO-u. – Proći će nekoliko tjedana dok ne dobijemo više odgovora. Za ovaj virus znamo tek nešto više od tjedan dana, tako da zapravo nemamo podatke potrebne za konačan odgovor na pitanja je li novi soj prenosiviji, virulentniji i otporniji na cjepiva – kazao je za CNN Salim Abdool Karim iz južnoafričkog ministarskog savjetodavnog odbora za COVID-19.

2. Koji su simptomi zaraze sojem omikron?

Koliko se zasad zna, soj omikron ne uzrokuje gubitak osjeta mirisa i okusa. Direktorica južnoafričke liječničke udruge Angelique Coetzee rekla je da su simptomi blagi i da se pacijenti mogu liječiti i kod kuće. Navela je da su oboljeli osjećali umor i bolove u mišićima, a žalili su se i na laganu grlobolju te povremeni suhi kašalj. Bolest se najčešće javlja među mlađom populacijom u dobi od 18 do 40 godina, a u tim je dobnim skupinama, što je znakovito, u Južnoj Africi, kao uostalom i u brojnim drugim državama, najmanja procijepljenost. Pacijente srećom nije trebalo priključivati na kisik i nijedan nije završio u bolnici. Dio pacijenata imao je visoku temperaturu koja je prošla za nekoliko dana.

3. Zašto ta nova varijanta zabrinjava znanstvenike?

Nova varijanta smatra se potencijalno opasnijom jer ima gotovo dvostruko više mutacija od delta-varijante. – Varijanta B 1.1.529 ima više od 30 mutacija samo na proteinu šiljka. Ako se na te mutacije gleda kao na novu mogućnost povećane zaraznosti i transmisivnosti, što virusu donosi veću sposobnost obilaženja imuniteta, kako onog od cijepljenja tako i stečenog preboljenjem, onda se radi o vrlo složenoj varijanti s mutacijama koje nisu prije zabilježene pa je teško definitivno predvidjeti implikacije na tijek pandemije i imunitet – ističu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

4. Jesu li postojeća cjepiva učinkovita protiv novog soja?

To je trenutačno najaktualnije pitanje na koje nema preciznog odgovora. Izvršni direktor Moderne predviđa da će postojeća cjepiva biti puno manje učinkovita protiv omikrona i upozorio je da bi mogli proći mjeseci prije nego što farmaceutske tvrtke uspiju proizvesti veću količinu cjepiva koje će djelovati protiv nove varijante koronavirusa. Dekan Fakulteta za javno zdravstvo Sveučilišta Brown u SAD-u ne vjeruje da nova varijanta postojeća cjepiva učiniti beskorisnima. – Mislim da je to vrlo malo vjerojatno – istaknuo je dekan Ashish K. Jha. – Čak i ako se nova varijanta više proširi, postojeća cjepiva nastavit će pružati zaštitu – uvjeravaju u Europskoj agenciji za lijekove (EMA).

5. Kad se mogu očekivati cjepiva koja će pokrivati i omikron?

Europski medicinski regulator objavio je da bi mogao odobriti cjepiva prilagođena zaštiti od varijante omikron u roku od tri do četiri mjeseca bude li potrebno. Postojeća cjepiva nastavit će, rečeno je, pružati zaštitu. Emer Cooke, izvršna direktorica EMA-e, rekla je da se još ne zna hoće li proizvođači morati prilagoditi svoja cjepiva protiv omikrona. U svakom slučaju, dodala je, EMA se priprema i za tu opciju. Ugovor koji je Europska komisija potpisala s BioNTech-Pfizer za dobavu 1,8 milijarda doza cjepiva uključuje klauzulu koja predviđa i slučaj varijante na koju postojeće cjepivo ne djeluje pa se kompanija obvezala prilagoditi svoje cjepivo u roku od sto dana.

Najnovije

Reci što misliš!