Vijesti / Koronavirus
Koronavirus
KORONAVIRUS Što je Markotić htjela reći kad je govorila o testiranju cjepiva za djecu?
Igor Kralj/PIXSELL

cjepiva za djecu

KORONAVIRUS Što je Markotić htjela reći kad je govorila o testiranju cjepiva za djecu?

Zbog činjenice da je riječ o osjetljivoj populaciji, često neki lijekovi i nisu odobreni za npr. trudnice ili djecu - jer na njima nisu ni ispitani

Izjava prof. Alemke Markotić o testiranju cjepiva za djecu došla je kao naručena protivnicima cijepljenja i covid potvrda koji su je protumačili iskrivljeno.

Ravnateljica Infektivne na tv Laudato iznijela je činjenicu da su “brojna cjepiva rađena u zapadnim zemljama, a ispitivana u siromašnim područjima Azije i Afrike na sirotinjskoj djeci” te da se sada ispituje i na europskoj i na američkoj i na drugoj djeci. Naime, da bi se neko cjepivo ili lijek odobrili za određenu kategoriju, moraju se prethodno i testirati na toj kategoriji, kako bi se utvrdila učinkovitost i djelotvornost baš za njih.

Tako se cjepiva za djecu prethodno i testiraju na djeci, cjepiva za trudnice na trudnicama itd. Zbog činjenice da je riječ o osjetljivoj populaciji, često neki lijekovi i nisu odobreni za npr. trudnice ili djecu - jer na njima nisu ni ispitani. Ravnateljica Infektivne na tv Laudato iznijela je ono što je činjenica te istaknula da se s covidom ta praksa prvi put promijenila.

“COVID je svašta izvlačio, neke stvari stavlja u red. Dakle, sada se ispituje i na europskoj i na američkoj i na drugoj djeci, a ne samo na afričkoj i azijskoj”, kazala je. Međutim, ispitivanje cjepiva protiv COVID-19 za djecu prethodila su njihovom odobrenju. Danas su u EU pa tako i u RH za djecu od 12 godina nadalje odobrena Pfizerovo i Modernino cjepivo, dok je u SAD-u i Izraelu Pfizerovo cjepivo odobreno i za djecu od pet do 11 godina, kao i za starije. Europska agencija za lijekove (EMA) razmatra odobrenje Pfizerovog cjepiva za djecu od pete godine nadalje i u EU, a odluka će biti poznata vrlo skoro. Kroz dva mjeseca EMA će donijeti odluku i o zahtjevu za odobrenje cjepiva za djecu od pet do 11 koji je podnijela i Moderna.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!