Vijesti / Koronavirus
Koronavirus
OD DANAS COVID-POTVRDE Saželi smo sve detalje, gdje i tko ih mora imati
Luka Stanzl/Pixsell

kontrole

OD DANAS COVID-POTVRDE Saželi smo sve detalje, gdje i tko ih mora imati

Kratki vodič kroz covid-potvrde i na kojim sve mjestima ih morate imati.

U petak je Nacionalni stožer civilne zaštite donio odluku o obaveznim covid-potvrdama u javnim i državnim službama.

Tako će od danas, 16. studenog 2021. prilikom dolaska na posao svi javni i državni zaposlenici, kao i oni u tijelima na lokalnoj razini, morati predočiti EU digitalnu potvrdu, piše Index.

Za ostale, koji nisu cijepljeni ili preboljeli koronavirus, obavezno će se morati testirati na covid.

Na ulasku u prostoriju dočekat će vas kontrola koja će pomoću aplikacije skenirati kod s vaše covid potvrde. Oni koji odbiju testiranje ili neće pokazati potvrdu neće moći ući u određeni objekt. Potvrda vam treba i za odlazak u Finu, MUP, poštu i banke u vlasništvu države. Potvrda za ljekarne nije potrebna.

Ne odnosi se na sve

Ipak, ova odluka stožera ne primjenjuje se na sve.

Ova Odluka ne primjenjuje se:

- na zaposlenike zdravstvenih ustanova, trgovačkih društava koji obavljaju zdravstvenu djelatnost i na privatne zdravstvene radnike, na prijem pacijenata u zdravstvene ustanove, trgovačka društva koja obavljaju zdravstvenu djelatnost i kod privatnih zdravstvenih djelatnika te na zaposlenike u djelatnosti socijalne skrbi, na koje se primjenjuju posebne odluke

- na studente prilikom boravka u prostorima visokih učilišta osim ako visoko učilište ne odluči drugačije

- na učenike prilikom boravka u prostorima škola i odgoj­no-ob­razovnih ustanova

- na osobe mlađe od 16 godina

- na osobe koje dovode dijete ili učenika u dječji vrtić ili osnovnu školu ili ustanovu za odgoj i obrazovanje djece i adolescente s posebnim potrebama

- na osobe koje prate osobu koja se ne može brinuti za sebe

- na osobe koje u poslovnice Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje dolaze podići svoju EU digitalnu covid-potvrdu

- na osobe čija je prisutnost nužna u zakonom propisanim postupcima pred pravosudnim, državnim i drugim tijelima

- na korisnike poštanskih usluga koji moraju preuzeti pošiljke čije bi nepreuzimanje imalo pravne posljedice

- na osobe kod kojih postoje kontraindikacije za cijepljenje ili za dovršetak cijepljenja bilo kojim cjepivom protiv covida-19, a što se dokazuje liječničkom potvrdom - stoji u odluci Nacionalnog stožera.

Naravno, veliki broj covid-potvrda ili potvrda o testiranju, odnosno negativnom testu, podrazumijeva i veliki broj testiranja svih onih koji se cijepiti ne žele. Iz Stožera su rekli da su osigurali 6.500 mjesta za testiranje. Testirat će se kod obiteljskih liječnika, stomatologa… HZZ je objavio popis ustanova i laboratorija u kojima je moguće obaviti testiranje i izdavanje EU digitalnih covid-potvrda.

Popis takvih ustanova i laboratorija pronađite OVDJE

Problematične škole

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem već je u nedjelju za N1 rekla da bi moglo doći do problema jer dobar dio učitelja još nije cijepljen, a pogotovo jer ne postoji u svim mjestima mogućnost testiranja, a učitelji i u različito vrijeme dolaze na posao, ovisno o rasporedu.

Ministar Radovan Fuchs kazao je da su ravnatelji odgojno-obrazovnih ustanova odgovorni za to tko će i gdje kontrolirati zaposlenike te imaju li covid-potvrde ili negativne testove, odnosno potvrde o preboljenju.

Također, roditelji će trebati covid-potvrde ako dolaze na roditeljski sastanak i informacije.

U sudstvu je situacija nešto drugačije. Na primjer, osumnjičenik koji se privodi i dolazi pred suca, ne mora imati covid-potvrdu, dok će s druge strane sudac i pravosudni policajci koji ga privode morati imati covid-potvrdu.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!