Vijesti / Koronavirus
Koronavirus
MARKOTIĆ 'Zarazna bolnica puna je već danima. Zabrinjava nas stanje osoba u dobi od 25 do 45 godina'
Igor Kralj/PIXSELL

'NEMA NEDODIRLJIVIH KOD KORONE'

MARKOTIĆ 'Zarazna bolnica puna je već danima. Zabrinjava nas stanje osoba u dobi od 25 do 45 godina'

U Hrvatskoj 2698 novih slučajeva COVID-19, umrle 44 osobe

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je najnovije brojke vezane uz epidemiju koronavirusa. U posljednja 24 sata zabilježeno je 2698 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te su preminule 44 osobe. 

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 16.053. Među njima su 2003 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 186 pacijenata.

- U ovom tjednu imamo 11.082 oboljele osobe, dok smo prošli tjedan imali 8338, što čini porast od 32 posto. Prosječna incidencija je 664,9. Na ljestvici europskih zemalja Hrvatska zauzima 21. mjesto. Dakle, 6 zemalja ima višu incidenciju od nas. Po stopi smrtnosti smo na 17. mjestu ljestvice europskih zemalja - kazao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

Najavio je da će od 4. tjedna travnja te dodatne doze Pfizera će biti značajno veće. Do kraja 6. mj, primit ćemo ukupno više od milijun doza. Postignuti su dogovori s veledrogerijama oko kroničnog duga, kazao je ministar Vili Beroš.

- Moja isprika svima koji su razvili određenu bojazan. Od početka krize govorimo da ćemo učiniti sve da osiguramo potrebne lijekove. Čeka nas neminovna reforma zdravstvenog sustava - kazao je Beroš. Beroš je istaknuo i važnost cijepljenja za nadolazeću turističku sezonu. - Naša zajednička nastojanja su bila da kadrovski, edukacijski i materijalno popravimo sliku našeg zdravstvenog sustava. Zahvaljujem svim ravnateljima, pogotovo onima koji su dodatno opterećeni u ovim izazovnim vremenima - dodao je.

Alemka Markotić je kazala što je bilo na sastanku zdravstvene platforma Europske komisije. - Britanska varijanta je prevladala u cijeloj Europi. Nije više potrebno raditi sekvencioniranja. Vezano za brazilsku varijantu za koju se strahuje da bi mogla biti otporna na cjepivo, ona je zasad pod kontrolom. Ono što se klinički vidi i sve zemlje bilježe, značajno manji broj oboljelih iznad 80 godina što se odrazilo i na manju smrtnost. Primjećuje se da su dobne skupine koje se razbolijevaju niže -kazala je Markotić te dodala da su kapaciteti puni.

- Ono što nas zabrinjava je cijeli niz slučajeva teških obostranih upala pluća kod osoba od 25 do 45 godina. Ono što je jako važno je da izdržimo i držimo se mjera. Mlađi moraju misliti da mogu razviti teške oblike bolesti. Šteta bi bilo završiti s teškim oblicima, ako se možemo sačuvati i dočekati cijepljenje. Nema nedodirljivih kod korone - kazala je Markotić.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!