Vijesti / Koronavirus
Koronavirus
ŠOK U AUSTRIJI Medicinska sestra umrla nakon cijepljenja AstraZenecom, istraga u tijeku
Davor Puklavec/Pixsell

istraga u tijeku

ŠOK U AUSTRIJI Medicinska sestra umrla nakon cijepljenja AstraZenecom, istraga u tijeku

Austrija privremeno obustavila cijepljenje AstraZenecom

Gotovo svi austrijski mediji objavili su u nedjelju vijest da je medicinska sestra iz pokrajinske bolnice u Zwettlu u Donjoj Austriji umrla nakon što je cijepljena protiv koronavirusa cjepivom AstraZeneca.

Dnevni list Österreich“ u tekstu pod naslovom „Medicinska sestra: smrt nakon cijepljenja“ piše kako se je zdravstveno stanje 49-godišnje medicinske sestre posljednji tjedan pogoršalo, tako da je prošli vikend morala biti prebačena na intenzivnu njegu u bečku kliniku AKH, gdje je umrla prošle nedjelje navečer.

Bečka klinika AKH potvrdila je smrt navedene pacijentice, izrazivši žaljenje zbog navedenog slučaja. „Pacijentica je dan nakon zaprimanja umrla zbog teškog koagulacijskog poremećaja“, rekla je glasnogovornica AKH-a u Beču.

Kako navodi isti izvor trenutačno je u tijeku obdukcija pacijentičinog tijela kako bi se „isključila eventualna povezanost između cijepljenja i uzroka smrti“. „Trenutačno nema nikakvih dokaza o povezanosti cjepiva i uzroka smrti, ali zbog moguće povezanosti AKH sve čini kako bi se detaljno razjasnio uzrok smrti“, poruka je čelništva bečke klinike AKH. List „Österreich“ ističe kako je u donjoaustrijskoj Pokrajinskoj zdravstvenoj agenciji i AGES-u u petak dojavljen i drugi slučaj, također iz bolnice u Zwettlu. Naime, još jedna 30-godišnja medicinska sestra, inače kolegica preminule, također u istoj rundi cijepljena cjepivom AstraZeneca, morala u bolnicu, gdje joj je „ustanovljena plućna embolija“.

Glasnogovornik donjoaustrijske Pokrajinske agencije za zdravlje Bernhard Jany je potvrdio navedeni drugi slučaj: „Jedna djelatnica je stacionarno zaprimljena na Interni odjel bolnice u Zwettlu“. Austrijski list piše da je predsjednik krajnje desne Slobodarske stranke (FPÖ) Norbert Hofer zatražio da se odmah obustavi daljnje cijepljenje cjepivom AstraZeneca dok ne bude poznat nalaz obdukcije i razjasne u potpunosti okolnosti smrti medicinske sestre iz Donje Austrije. Da podsjetimo, austrijski Nacionalni stožer za cjepivo je u petak odobrio cijepljenje osoba starijih od 65 godina cjepivom AstraZeneca.

Austrija privremeno obustavila cijepljenje AstraZenecom

Austrijske vlasti privremeno su iz opreza obustavile cijepljenje serijom cjepiva protiv covida-19 tvrtke AstraZenece, dok traje istraga o smrti jedne osobe i razvoju plućne embolije u druge nakon cijepljenja, izvijestio je u nedjelju austrijski Državni ured za sigurnost zdravstvene zaštite (BASG). BASG je primio dva izvješća koja se povezuju s cjepivom iz iste AstraZenecine serije, a pacijenti su ga dobili u klinici u gradu Zwettlu u pokrajini Donjoj Austriji, stoji u priopćenju.

U priopćenju BASG-a stoji da zgrušavanje krvi nije među poznatim nuspojavama cjepiva te se dodaje da se odmah počelo s istragom kako bi se u potpunosti isključila bilo kakva optencijalna povezanost cjepiva s tim zdravstvenim problemima, odnosno smrtnim ishodom. "Iz opreza više ne koristimo preostale zalihe ove serije AstraZenecina cjepiva", stoji u priopćenju. Novinska agencija APA prenosi priopćenje predstavnika AstraZenece koji je kazao da je tvrtka u kontaktu s austrijskim vlastima i da podupire istragu. (HINA)

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!