Vijesti / Koronavirus
Koronavirus
PLENKOVIĆ 'Nema opasnosti da netko ne dobije drugu dozu. Cjepivo nije za privilegirane'
Edina Zuko/PIXSELL

PLENKOVIĆ OPTIMISTIČAN

PLENKOVIĆ 'Nema opasnosti da netko ne dobije drugu dozu. Cjepivo nije za privilegirane'

Premijer je rekao da i dalje na razini EU vlada oprez zbog pojave novih sojeva virusa

Pod predsjedanjem predsjednika Vlade Andreja Plenkovića održan je sastanak Međuresorne radne skupine za praćenje provedbe bespovratnih sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije, namijenjenih za financiranje obnove Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije.

Isporuka cjepiva

"Bio je sastanak Europskog vijeća, izrazili smo čvrst stav da se treba poštovati zacrtana dinamika isporuke cjepiva. Događa se to da pojedine zemlje plaćaju više nego što plaća EU za dozu. Mi, kao Hrvatska, nismo išli prema drugim cjepivima", kazao je Plenković.

"Do ljeta imamo pokrivenu svu ugroženu populaciju. Mislim da ćemo osigurati doze za drugu turu cjepiva. Rok je 21. dan i može se produljiti. Neće se doći u opasnost da netko ne dobije drugu dozu. Postoji na nacionalnoj razini mali broj političara koji je primio prvu dozu. Predsjednik je izrazio želju da je primi. Ponudili smo isti tretman Saboru, dio ministara je primio. To su po meni važne poruke, i to je mala doza cjepiva", kazao je Plenković. "Nije to cjepivo za privilegirane, nisu svi oni kojima je ponuđeno to prihvatili", dodao je.

Bunt ugostitelja i popuštanje mjera

"Jučer je ministar Beroš dao izjavu oko mjera. Svi zajedno raspravili smo o tome što možemo napraviti. Dakle, trenutačno raspoloženje na razini članica EU zbog novih varijanti koje su očito pogubnije jest da postoji veliki oprez. Onda se jedan dio članica odlučuje na restriktivnije mjere. Ima zemalja koje su uvele policijski sat.  Kada razgovaram što s našim kolegama, a što sa stranima, oni smatraju da mi imamo fleksibilan način. Činjenica je i da je dinamika cijepljenja donekle drukčija i to je još jedan razlog za oprez.

Danas je oko 130 ljudi zaraženo, to je ohrabrujuće, smanjuje se broj preminulih, broj zaraženih. No nisu to idealne okolnosti. Zbog činjenice da cijela ova situacija traje godinu dana ministri su dobili nalog da se tijekom veljače naprave neki iskoraci. Sredstva koja mi dajemo izdašna su, država je stala iza privatnog sektora, iza ugostitelja, ja znam da je to teško. Prošli smo kroz Božić i Novu godinu bez neke eskalacije", kazao je premijer.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!