Vijesti / Koronavirus
Koronavirus
USKORO RELAKSACIJA MJERA Kafićima prodaja kave za van, moguće i otvaranje terasa?
Dubravka Petric/PIXSELL

31. siječnja istječu aktualne mjere

USKORO RELAKSACIJA MJERA Kafićima prodaja kave za van, moguće i otvaranje terasa?

Jučer je održan sastanak vlade i Stožera na kojem se razgovaralo o daljnjim koracima kada je riječ o epidemiološkim mjerama

Naime, 31. siječnja istječu aktualne mjere, a, kako doznaje portal Index, na sastanku, je premda nisu donesene konačne odluke, postignut određeni konsenzus oko blagog popuštanja mjera 1. veljače. Najviše popuštanja bit će u segmentu sporta i rekreacije, no, kako se doznaje, na stolu je i dalje i otvaranje terasa restorana i kafića. 

Izgledno otvaranje teretana i popuštanje kad je riječ o sportskim treninzima i natjecanjima

Izgledno je da će se u ponedjeljak 1. veljače otvoriti teretane, no to još nije sasvim sigurno. Otvaranje teretana se razmatra jer nema čvrstih znanstvenih dokaza da su one mjesta na kojima se pojačano širi zaraza, a treba podsjetiti i na to da teretane nisu bile u posljednjem nacrtu za zatvaranje krajem studenog kada su se uvodile strože mjere, no ipak su na kraju uvrštene na popis onoga što se zatvara. 

Vrlo je izvjesno da će se istog datuma proširiti krug onih kojima su dozvoljeni treninzi, natjecanja i generalno bavljenje sportom, barem kad je riječ o sportu na otvorenom. No, kako smo doznali, moguće je i da se djeci dozvole treninzi u zatvorenim prostorima. Prema aktualnim mjerama, koje su na snazi do 31. siječnja, treninzi i natjecanja su dozvoljeni samo za sportaše 1., 2. i 3. kategorije.

Najizglednije je da se od 1. veljače kafićima dopusti prodaje kave za van, moguće i otvaranje terasa

Kada je riječ o kafićima, najizglednije je da će se od 1. veljače dopustiti prodavanje kava i sličnih napitaka za van. Podsjetimo, žestoke reakcije ugostitelja stizale su upravo na odluku prema kojoj kafići ne mogu prodavati ni kavu za van, ali to mogu kiosci, benzinske pumpe i pekarnice. Restoranima koji su također zatvoreni za goste omogućena je barem dostava, dok su kafići protekla dva mjeseca potpuno zatvoreni.

Kako doznaje Index, još uvijek je u igri otvaranje terasa restorana i kafića od 1. veljače. Od resornog Ministarstva, kao i od drugih ministarstva čiji bi sektori mogli biti obuhvaćeni popuštanjem, očekuje se dodatna evaluacija prema kojoj bi trebala biti donesena konačna odluka. Ako doista bude donesena odluka o otvaranju terasa, izgledno je da bi rad bio ograničen, vjerojatno do 22 sata. 

Učenici viših razreda osnovne se vraćaju u škole

Učenici viših razreda osnovne škole u veljači bi se vratili u škole, umjesto online nastave koju sad pohađaju. 

Na jučerašnjem se sastanku razgovaralo i o ukidanju zabrane privatnih okupljanja ljudi iz više od dva kućanstva, no, kako se saznaje, nije realno da se da odredba ukine.

Doznaje se i da bi, kako sada stvari stoje, dozvoljeni brojevi osoba na raznim vrstama okupljanja trebali ostati kakvi su i sada. 

Konačne odluke o tome što će se popustiti bit će donesene sredinom tjedna, najvjerojatnije u srijedu.

Zašto nema snažnijeg popuštanja mjera?

Stožer brinu epidemiološke slike u nekim europskim zemljama, a posebno vijesti o novim sojevima. Kada bi se potvrdio uvoz novog soja u Hrvatsku, to bi moglo značiti da popuštanja ne bi bilo u mjeri u kojoj se danas raspravljalo na sastanku. Osim toga, prije nekoliko dana postalo je jasno da će isporuka cjepiva u ovoj fazi biti znatno manja no što se očekivalo. U Stožeru također smatraju da zatvoreni prostori i dalje predstavljaju najveći rizik za širenje epidemije.

Upravo se ova tri faktora navode kao ključni razlozi zbog kojih od 1. veljače neće biti snažnijeg popuštanja mjera, prvenstveno kada je riječ o otvaranju kafića i restorana za goste. 

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!