MEĐIMURSKI STOŽER

DR. PAL ‘Cijepljenje je najefikasnija javnozdravstvena mjera u povijesti medicine. Misli na druge, cijepi se!’

- Uspješnost savladavanja virusa ovisi o svima nama, stoga 'Misli na druge, cijepi se!' - kažu iz međimurskog Stožera

– Nastavljaju se dobri epidemiološki trendovi u Međimurskoj županiji gdje se broj aktivnih slučajeva bolesti COVID-19 kontinuirano smanjuje te je trenutno 299 aktivnih slučajeva. Od 189 obrađenih uzoraka u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata pozitivno je 36 osoba, odnosno 19,05% testiranih PCR metodom, a oporavile su se 33 osobe. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 36 244 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije, što znači da je testirano više od 40% stanovništva Međimurja.

picture

Testiranjima antigenskim brzim testovima koji se obavljaju u drugim zdravstvenim ustanovama i privatnim laboratorijima, primljena je informacija o 3 pozitivna slučajeva. Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno su hospitalizirana 64 pacijenta pozitivna na virus COVID-19, od toga je njih 3 hospitalizirano unutar 24 sata, dok je otpušteno 12 pacijenata. Na invazivnoj respiraciji nalazi se 1 covid pozitivan pacijent. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno bilježimo 11 010 osoba pozitivnih na COVID 19, a ukupno se oporavilo 10 498 osoba.

Župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je da je incidencija i dalje u padu. Sedmodnevna incidencija iznosi 219, a četrnaestodnevna 504, što znači da je incidencija gotovo 6 puta manja u odnosu na brojke s početkom prosinca.

– Zahvaljujući dobroj suradnji i koordinaciji zdravstvenih ustanova smanjuje se pritisak na zdravstveni sustav, slijedom čega je prestala potreba za tercijarnim respiratornim centrom, no zadržat će se bolnički centar za palijativnu skrb – rekao je. 

Načelnik Stožera civilne zaštite Josip Grivec naglasio je kako se i dalje nabavlja zaštitna oprema za sve ustanove te se prelazi u drugu fazu borbe protiv pandemije, a to je što kvalitetnija i dostupnija uspostava cijepljenja na području Međimurja te je u planu reaktivacija zdravstvenog sustava.
Međimurska županija u samom vrhu po iskorištenosti cjepiva

U Međimursku županiju u prvoj fazi cijepljenja stigle su 1674 doze cjepiva, a cijepljeno je 1668 osoba. Iskorišteno je 98,6% zaprimljenog cjepiva, čime je Međimurska županija u samom vrhu po iskorištenosti.

S ciljem da građanima pruže što više informacija o cjepivu, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije dr.med. Marina Payerl-Pal i voditeljica Epidemiologije ZZJZ MŽ dr.med Višnja Smilović pojasnile su organizaciju i načine provedbe programa cijepljenja protiv virusa COVID-19 za sve građane koji se odluče cijepiti.

– Lijek za ovu bolest ne postoji, ali postoji cjepivo koje štiti od infekcije i donosi nam prednosti pred virusom COVID-19, posebice u vrijeme kada se pojavljuju mutirani sojevi virusa s mogućnošću lakšeg širenja – rekle su.

Cijepljenje je dragovoljno i slobodna je odluka svakog građanina. Činjenica je da je cijepljenje jedini uspješni način da se u skoroj budućnosti umanji utjecaj virusa COVID-19 na naše živote ili da se njegova pojava u budućnosti može držati pod kontrolom zdravstvenog sustava, kao i neke druge virusne infekcije (gripa). Osobe koje se cijepe protiv COVID-19 stječu imunitet od zaraze u doglednoj budućnosti. Osoba cijepljenjem smanjuje mogućnost da postane izvor ili prijenosnik zaraze za druge osobe s kojima dolazi u kontakt.

Zainteresirani građani mogu se javiti u Pozivni centar kako bi ih se pribilježilo za cijepljenje

Cijepljenje protiv bolesti COVID-19 u Međimurskoj županiji provodi se od 27. prosinca 2020. godine. Prema planu, cijepljenje provode liječnici spec. epidemiolozi te liječnici obiteljske, školske medicine i medicine rada, a odvija u tri faze prema prioritetima. U prvoj fazi se cijepe zdravstveni radnici, korisnici domova za starije osobe i zaposlenici u domovima. U drugoj fazi, čiji se početak planira sredinom veljače, cijepit će se kronični bolesnici i osobe starije od 65 godina, dok će se građani moći cijepiti u trećoj fazi.

Ravnatelj Doma zdravlja Čakovec dr.med. Branko Vrčić pozvao je građane koji se žele cijepiti, posebice osobe starije od 65 godina i kronične bolesnike, da se jave pozivnom centru Doma zdravlja Čakovec za cijepljenje na broj 040/372-350 od 7:30 do 15:30 sati. Nakon što se prikupi informacija o broju zainteresiranih građana koji se žele cijepiti, organizirat će se cijepljenje na punktovima. U pripremi su punktovi za cijepljenje na sljedećim lokacijama: dvorana Graditeljske škole Čakovec, dvorana MESAP-a, sportska dvorana Osnovne škole Mursko Središće, Dom kulture Prelog. Osim navedenih lokacija, cijepljenje će se po potrebi obavljati u ambulantama Doma zdravlja diljem Međimurja, a iznimno za osobe koje neće biti u mogućnosti doći na mjesto cijepljenja, mobilni timovi će izlaziti na teren. Građani će o točnom datumu, vremenu i lokaciji biti obaviješteni telefonskim putem.

Cijepljenje je najvažniji uspješni način da se u skoroj budućnosti smanji utjecaj covida na naše živote i jedina mjera koja može osujetiti virus u njegovoj daljnjoj progresiji. Uspješnost savladavanja virusa ovisi o svima nama, stoga, “Misli na druge, cijepi se!” – javlja Stožer civilne zaštite Međimurske županije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije